El MAC lidera una iniciativa per reivindicar els referents de la diversitat LGBTIQ+ als museus

El diumenge 28 de juny, Dia internacional per a l'Alliberament o de l'Orgull LGBTIQ+, el MAC serà l'epicentre d'una iniciativa on s'han implicat 17 dels museus d'art més importants de Catalunya

El 28 de juny, Dia Internacional per a l'Alliberament LGBTIQ+, el Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) juntament amb el Museu de l'Empordà, liderarà una iniciativa per reivindicar els referents de la diversitat LGBTIQ+ a 17 dels museus d'art més importants de Catalunya.

Així, la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Aquests museus, membres de la Xarxa, publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC.

L'objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat: no es tracta de classificar a les persones, ni les obres d'art, ni els i les artistes. Des de la Xarxa de Museus expliquen que es tracta de mostrar la gran diversitat que s'amaga darrere de les sigles i, de pas, és una autoavaluació per comprovar quins referents s'estan mostrant a les col·leccions dels museus, què sap la ciutadania sobre el col·lectiu i quins prejudicis o dificultats s'han de superar. En definitiva, l'objectiu és aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable. 

Aquest és el punt de partida d'una línia de treball de la comissió de gèneres i identitats de la Xarxa de Museus d'Art que vol tractar la diversitat sexual i de gènere des de diferents punts de vista. La comissió inicia ara el projecte #referentsartLGBTIQ amb l'objectiu de visibilitzar i crear referents de la diversitat de les identitats, de les diferents maneres d'identificar-se, sentir-se i estimar. 

Museus participants

Museu d'Art de Cerdanyola

Museu de l'Empordà

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Museu d'Art Jaume Morera

Museu Abelló

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Museu d'Art de Girona

 

Museu Frederic Marés

Museus de Sitges

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Museu de la Garrotxa

Museu de Reus

Museu d'Art Modern de Tarragona

Museu d'Art de Sabadell

Museu de Lleida

Museu del Disseny de Barcelona

Fundació Palau