Cerdanyola commemora el Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional

El divendres 3 de desembre tindrà lloc l’acte central però es faran altres activitats sobre el Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional

Enguany, el Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional es tornarà a viure als carrers de Cerdanyola del Vallès després que l’any passat la pandèmia ho impedís. El divendres 3 de desembre tindrà lloc l’acte central però es faran altres activitats que se celebrin al voltant d’aquesta diada.

El dilluns 22 de novembre, la Biblioteca Central va ser l’escenari de la presentació del programa d’activitats del Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional. Hi van assistir l’alcalde, Carlos Cordón, la regidora de Serveis Socials, Pepi Rivera, l'autor del dibuix del cartell, Leo Jiménez i els usuaris de la Catalònia Fundació Creactiva, Víctor Murillo, Daniel Rodríguez i Pol Gispert. La regidora va mostrar-se il·lusionada de poder reprendre la presencialitat d’aquest dia i va agrair a les entitats que hi col·laboren per fer-ho possible. 

Pintem la Diversitat

Aquest any, el cartell està fet amb el dibuix de Leo Jiménez, alumne de 2n de primària de l’escola Turó de Guiera. El dibuix ha estat l’escollit per la Taula de la disCapacitat i la Diversitat Funcional de Cerdanyola (Aspadi, Catalònia Creativa i Barcanova) d’entre els més de 400 que van fer-se durant l’activitat Pintem la Diversitat. Aquesta és una iniciativa a través de la qual educadors i persones usuàries de la Catalònia Fundació Creactiva van a les escoles a explicar un conte i fan activitats sobre la diversitat funcional; a partir d’aquesta activitat, l’alumnat, de primer i/o segon de primària, fan un dibuix plasmant el què per a ells i elles és la diversitat funcional.

El Víctor Murillo, el Daniel Rodríguez i el Pol Gispert han estat tres dels usuaris de la Fundació que han participat aquest any en l’activitat i tots tres han valorat de forma molt positiva l’experiència i esperen tornar a repetir-la. Els dibuixos realitzats es poden veure fins al 12 de desembre a l’exposició virtual que hi ha instal·lada a la 2a planta de la Biblioteca Central. Les escoles participants enguany a l’activitat que s’ofereix dins el programa Cerdanyola Educa han estat La Sínia, Serraparera, Turó de Guiera, Xarau, Fedac i Montserrat.

Presentació del programa del Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Presentació del programa del Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Programa d’activitats

El divendres 3 de desembre tindrà lloc, a la plaça de Francesc Layret, l’acte central del Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional. A partir de les 11 h, s’emetrà en directe el programa especial a Cerdanyola Ràdio a càrrec de la Fundació Catalònia Creativa i alumnat de l’Institut Banús. Seguidament es llegirà el manifest elaborat per la Comissió de Treball de l’Àmbit de la disCapacitat/Diversitat Funcional i l’acte acabarà amb un cercle de percussió obert a tothom amb ‘Som Percussió’ i Joan XXII-L’Onada.

El programa d’activitats començarà uns dies abans amb la sessió Tothom a fer ioga guiada pel mestre Paco Fàbregas del TO Barcanova. Serà el dimarts 24 de novembre, a les 11.15 h a la plaça de l’Ateneu.

El Museu d’Art de Cerdanyola organitzarà una Visita Sensorial Inclusiva el 28 de desembre a les 12h. Per participar cal inscripció prèvia trucant al 93 591 41 30.

El 29 de novembre, Lídia López presentarà Una vida a media luz. El llibre vol ser una introducció al món de la ceguesa a través de la seva pròpia experiència. La presentació serà a les 18.30 h a la sala Enric Granados de la Biblioteca

A més, enguany s’ha organitzar la gimcana Guanyem amb la Diversitat. Es tracta de completar un recorregut per la ciutat on a través de codis QRs es podrà saber si els edificis de Cerdanyola estan adaptats a les persones amb diversitat funcional. Entre les persones participants a la gimcana es sortejarà un xec de 50 euros en llibres o joguines i dues entrades per a un espectacle del Teatre Ateneu. La gimcana, que estarà activa entre el 3 i el 27 de desembre, ha estat preparada per Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada amb la participació de l’alumnat de l’Institut Banús.

El 20 de desembre, a les 12 h, a l’hora del Conte per a Menuts de la Biblioteca s’explicarà l’adaptació del conte Som capaços per treballar la diversitat funcional amb els més petits i petites. A més, es regalarà un exemplar del conte a les persones assistents. L’aforament a l’activitat serà limitat a la capacitat de la sala Enric Granados.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.