Cerdanyola diu ‘NO’ a les violències masclistes

El 23 de novembre es fan les activitats centrals del Dia Contra les Violències Masclistes

El 25 de novembre es commemora mundialment el Dia Internacional contra les Violències Masclistes. Aquesta diada es va declarar l’any 1981 en el marc de la primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i el Carib que es va celebrar a Bogotà (Colòmbia). Cerdanyola del Vallès s’hi afegeix, un any més, amb un programa d’activitats que inclou actes reivindicatius, exposicions, xerrades i jornades formatives.

 

Ciutat compromesa

L’organització del programa d’activitats amb motiu del 25-N i la implicació de les entitats i l’Ajuntament demostren una alta preocupació de la ciutat davant les violències masclistes.

“És un dia per lluitar contra totes i cadascuna de les violències masclistes arreu”, va considerar la regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, durant la roda de premsa de presentació del programa d’activitats celebrada el 8 de novembre. Tot i que el programa d’activitats va començar el passat 15 de novembre amb la presentació del llibre ‘Perséfone se encuentra a la Manada’, organitzada per la Plataforma Cultural Dones, encara s’ha de celebrar el gruix d’activitats.

 

Acte central i manifestació

El dissabte 23, se celebrarà l’acte central Contra les Violències Masclistes a Cerdanyola. La plaça de Francesc Layret serà l’escenari, a partir de les 11.30h,  d’una activitat infantil a càrrec de ‘Can Xic, tallers creatius’, d’una perfomance teatral (12h) a càrrec de l’Aula de Teatre de l’Ateneu. A les 12.30h, es farà la lectura del manifest contra les violències masclistes.

El dilluns 25 de novembre, a les 12 h, i a la plaça de Francesc Layret, es llegirà el manifest institucional i es farà un minut de silenci en record als feminicidis de l’any 2019. Ja a la tarda, l’organització anima a tothom a participar de la manifestació unitària a Barcelona que començarà a les 18.30 h a Jardinets de Gràcies i acabarà a Plaça Catalunya.

Després de l’acte institucional les activitats seguiran en diferents espais de la ciutat. Dilluns 25 i dimecres 26, la Creu Roja local acollirà activitats de sensibilització per a infants (de 17 a 18.30h). El mateix dia 26, Dones per la Igualtat organitza al seu local la presentació del llibre Lucía, de J. Clara Fernández.

El dijous 28, l’Ajuntament ha organitzat una sessió formativa per a professionals i entitats sobre les LGTBIQ+fòbies. El mateix dia, però a les 18h, la Biblioteca Central oferirà una sessió de contacontes contra les Violències Masclistes a càrre c d’Itsasne Gaubeca.

El dimarts 3 de desembre a les 19.30h, l’EMD de Bellaterra acollirà un taller-debat obert a la ciutadania sota el títol ‘Violències masclistes i vida quotidiana’. Un dia després, el dimecres 4, el Servei d’Immigració de l’Ajuntament oferirà una sessió d’assessorament jurídic grupal per a dones treballadores estrangeres al CIARD (carrer de les Belles Arts, 19). “Hi ha moltes dones estrangeres que treballen en cures i llar i que estan invisibilitzades”, expliquen des del Departament. Per assistir-hi cal inscriure’s enviant un correu a immigracio@cerdanyola.cat. A més, fins a l’1 de desembre, el MAC ofereix l’exposició Dones al carrer, una mostra artística “per fer visible la manca de nomenclàtor en femení de la ciutat”. Des de la Creu Roja també oferiran activitats de sensibilització per la població del 21 al 25 de novembre. . Redacció