Cerdanyola endarrereix la implantació de la Zona de Baixes Emissions a 2024

És un dels 18 municipis de tot l'Estat que encara no han tramitat la ZBE, tot i la obligatorietat de fer-ho durant el 2023

Cerdanyola ha endarrerit la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) al 2024. La intenció de l'Ajuntament era fer els tràmits durant aquest 2023, però finalment "l'ordenança inicial es portarà a aprovació al ple del gener del 2024", ha explicat la regidora de Mobilitat, Conchi Martínez

Tot i que, la resta de ciutats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) obligades a implantar la ZBE ja ho han fet o estan en tràmit, "nosaltres anem de la mà de l’AMB i hem estat treballant durant tot l’any en aquesta ordenança", ha assegurat la regidora de Mobilitat. 

Així doncs, està previst que Cerdanyola entri en Zona de Baixes Emissions a partir de l’1 de juliol del 2024 i que hi hagi una moratòria de mig any en el règim sancionador. És a dir, que es començaria a sancionar als vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (0, ECO, C i B) a partir de l'1 de gener de 2025. 

 

Cerdanyola, entre els 18 municipis de l'Estat sense ZBE

Tot i que la legislació obligava a les ciutats de més de 50.000 habitants i a aquelles les quals els seus nivells de contaminació superin els estàndards permesos a implantar la ZBE en el 2023, Martínez afirma que aquesta "s’ha demorat perquè volem fer les coses bé". 

A dia d'avui, segons el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, els 18 municipis que encara no han tramitat les seves ZBE, d'entre els 149 que estaven obligats, són: Aranjuez, Arganda de Rey, Coslada, Tres Cantos i Valdemoro, a la Comunitat de Madrid; Arona, Granadilla de Abona i San Cristóbal de la Laguna, a Tenerife; Puerto de Santa María i San Lúcar de Barrameda, a Càdis; Barakaldo (Bizcaya), Calvià (Mallorca), Ferrol (A Coruña), Mijas (Màlaga), Motril (Granada), Oriola (Alacant), Telde (Gran Canaria) i Cerdanyola del Vallès, l'únic municipi de Catalunya que consta com a 'pendent de tramitar'. 

Amb això, l'Ajuntament de Cerdanyola ha rebut un requeriment genèric del Defensor del Pueblo per no haver implantat la ZBE quan tocava. Tot i això, la regidora de Mobilitat assenyala que "ja han posat en coneixement que estem en el procés de fer-ho" i indica que tampoc han rebut, de moment, cap sanció econòmica per part del Ministeri.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.