Cerdanyola entra en fase de preemergència per sequera

202 municipis del sistema Ter-Llobregat entren en aquesta nova fase, que contempla noves restriccions

Aquest dimarts el Govern de la Generalitat ha decretat l'entrada en fase de preemergència als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells Cerdanyola del Vallès i tota l'àrea metropolitana. Una fase que contempla noves restriccions. Entre altres, es reduirà la dotació màxima d'aigua per habitant, que passarà de 230 a 210 litres per dia.

Tot i això, Cerdanyola no veurà afectat, de moment, el seu consum d'aigua ja que aquest és de 172 litres de mitjana per habitant i per dia (octubre de 2023). Aquesta xifra inclou tant el consum domèstic com l'industrial. 

 

 

D'altra banda, sí que hi ha noves restriccions pel reg de camps esportius de gespa. Així, es redueix la dotació d'aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat, que passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes.

 

Sequera sense precedents

Davant la situació de sequera, l'executiu català ha fet una crida a "forçar" l'estalvi d'aigua per allunyar la fase d'emergència, que implicaria restriccions que afectarien el consum domèstic. El conseller d'Ació Climàtica, David Mascort, ha alertat de la situació: "El moment és molt crític, estem davant d’una emergència nacional". "El que fem avui és avançar-nos, fent una crida a tot el país, ciutadania i totes les activitats econòmiques del país, perquè ens posem tots en mode emergència", ha afegit. Segons va indicar el Meteocat la setmana passada, Catalunya viu la sequera més greu mai registrada.

 

Més restriccions que es mantenen

Amb la fase de preemergència, igual que en la fase d'excepcionalitat, el reg de zones verdes, públiques o privades, queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l'esport i per mantenir el reg de supervivència d'arbres.

La resta de restriccions es mantenen igual que en l'escenari d'excepcionalitat. Per tant, es manté la reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, i la reducció de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).

En aquesta nova fase, també es mantindrà la prohibició d'omplir piscines privades d'ús individual o unifamiliar i només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d'ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua. 

De la mateixa manera, es manté la prohibició de netejar amb aigua potable carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars. En el cas de la neteja de vehicles, l'ús de l'aigua queda limitat, com en fase d'excepcionalitat, a la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat. I, finalment, també es manté la prohibició de reomplir total o parcialment les fonts ornamentals, llacs artificials i d'altres elements d'ús estètic de l'aigua.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.