Cerdanyola és la segona ciutat de la comarca amb menys 'beques menjador'

L’etapa de primària registra la proporció més elevada d’ajuts concedits a tots els municipis del Vallès Occidental

L’Observatori del Vallès Occidental ha publicat, per cinquè any consecutiu, l’informe ‘Ajuts individuals de menjador al Vallès Occidental’, que analitza els principals resultats del programa de beques menjador del passat curs 2022-2023 a la comarca.

L’any passat es van presentar 28.847 sol·licituds d’ajuts de menjador a tota la comarca, un 8,6% més respecte a les que es van registrar el curs anterior. D’aquestes, 23.069, el 80% de les sol·licituds, es van resoldre favorablement i 5.768 no es van concedir, un 20%.

 

Cerdanyola, 13 punts per sota en la taxa mitjana d’incidència dels ajuts

La taxa d’incidència de la comarca (infantil + primària) fa referència a la proporció de l’alumnat que se’ls ha concedit una beca sobre el total matriculat. La mitjana del Vallès Occidental se situa en el 24,6% dels alumnes matriculats, mentre que el percentatge de Cerdanyola se situa tretze punts (11,1%).

D’aquesta manera, Cerdanyola és la segona ciutat (+ 50.000 habitants) de la comarca amb la taxa d’incidència dels ajuts més baixa. Només Sant Cugat del Vallès (9,6%) té una taxa d’incidència inferior. Si ens fixem en la totalitat de municipis, Cerdanyola és el setè per la cua, per sobre de Matadepera, Viladecavalls, Sant Quirze, Rellinars, Ullastrell i, un altre cop, Sant Cugat.

Taxa d'incidència municipal dels ajuts. FONT: CCVO

Taxa d'incidència municipal dels ajuts. FONT: CCVO

 

A l’altre costat, Badia del Vallès presenta la taxa d’incidència més elevada amb un 45,1%. És a dir, gairebé la meitat de l’alumnat d’infantil i primària que resideixen en aquest municipi se’ls ha concedit un ajut de menjador. Rubí (34,4%), Montcada i Reixac (31,9%), Sabadell (31,5%) i Terrassa (30,6%) presenten una incidència alta dels ajuts entre la seva població escolar, per sobre de la mitjana comarcal (24,6%).

 

Primària és l’etapa educativa que rep més ajuts

L’etapa de primària registra la proporció més elevada d’ajuts concedits a tots els municipis, en què va concentrar el 62,6% de la totalitat de les beques menjador de la comarca. El 28% van anar destinades a infantil i la resta (9,4%) a secundària. Tot i això, a Cerdanyola, més del 30% de les beques menjador estan destinades a l’etapa infantil, per sobre de la mitjana del Vallès Occidental.

Distribució dels ajuts segons l'etapa educativa. FONT: CCVO

Distribució dels ajuts segons l'etapa educativa. FONT: CCVO

 

Al Vallès Occidental, 2 de cada de 10 beneficiaris dels ajuts estan matriculats en centres privats o concertats

El 20% de les beques menjador concedides al Vallès Occidental responen a alumnes matriculats en centres privats o públics. La proporció més elevada la presenta Sentmenat, on gairebé 3 de cada 10 alumnes amb ajut atorgat estava matriculat a centres de titularitat concertada (28,1%).

D’altra banda, deu municipis de la comarca registren tots els ajuts atorgats a alumnes matriculats en centres públics. Les beques menjador concedides a alumnes matriculats en centres privats o concertats de Cerdanyola, representen el 14,6% del total dels ajuts de la ciutat.

Distribució dels ajuts segons la titularitat del centre educatiu. FONT: CCVO

Distribució dels ajuts segons la titularitat del centre educatiu. FONT: CCVO

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.