Cerdanyola, nomenada ‘Ciutat de la ciència i la innovació’ pel Ministeri de Ciència

La distinció del Ministeri permet a Cerdanyola entrar en la Red Innpulso amb 83 ciutats més

Cerdanyola del Vallès ha rebut el títol de Ciutat de la ciència i la innovació pel Ministeri de Ciència. Això implica que la ciutat passa a formar part de la Red Innpulso, un fòrum de trobada i de definició de polítiques locals innovadores on es comparteixen experiències i projectes, segons informa el Ministeri.

La ciutat torna així a l'associació de ciutats de la ciència i la innovació després de sortir-ne l'any 2018 perquè no es va renovar la petició per retenir la distinció. "Ens permet estar en la lliga de ciutats que lluiten per la ciència i la innovació", ha assegurat l'alcalde Carlos Cordón en roda de premsa aquest divendres 10 de juny. Cerdanyola va entrar a la Red Innpulso l'any 2010, es va renovar el 2014 i el novembre de 2021 el Ple Municipal va aprovar -amb l'abstenció d'ERC i el vot en contra de Guanyem- demanar de nou la distinció.

Des del govern local celebren haver obtingut la distinció i ho relacionen amb el desenvolupament de la marca de ciutat Cerdanyola, ciutat del coneixement. El regidor responsable del projecte, David González, ha assenyalat que el títol s'assoleix per dos motius. Per una banda, "per totes les potencialitats que té el municipi", destacant la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Sincrotró ALBA, empreses com SENER, el Parc Tecnològic del Vallès (PTV) o centres de recerca com Eurecat. En segon lloc, González apunta un segon motiu: "tot allò que promouen relacionat amb la innovació i la tecnologia liderades des de l'Ajuntament o en les quals hi participa". Entre aquestes iniciatives, el regidor ha destacat que hi ha 26 projectes en aquest àmbit com "el pla de millora i qualitat de l'aire", el programa Orienta Cerdanyola, l'Agenda 2030, els camins escolars, els patis oberts, el consell d'infants i adolescents o el programa Educació 360, entre d'altres.

El responsable del projecte de Ciutat de la ciència i la innovació a l'Ajuntament, Santi Costa, ha assegurat que la distinció és important per a l'Ajuntament i que si el consistori no s'implica en la innovació, no serà efectiva per a la ciutadania. "Innovació no és només el Sincrotró, també són les petites coses com els patis oberts o els camins escolars", ha dit Costa, afegint que a Cerdanyola fa temps que hi ha iniciatives en marxa que fins ara no havien considerat innovadores i que han ajudat a obtenir l'entrada a la Red Innpulso, que engloba 83 ciutats arreu de l'Estat.

Costa ha afirmat que els quatre anys fora de l'associació de ciència i innovació del Ministeri ha suposat una pèrdua d'oportunitats per a Cerdanyola. En concret, ha assenyalat que formar-ne part implica un finançament específic per a projectes: "Ara podrem accedir a subvencions importants". Des del consistori destaquen que aquesta xarxa permet trobar recursos per millorar la relació entre els proveïdors d'innovació i l'Ajuntament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.