Cerdanyola recorda les víctimes del nazisme i la deportació republicana

L'acte tindrà lloc aquest dissabte 4 de febrer a les 12 h a la Plaça de la Pau

Cerdanyola del Vallès rendirà homenatge a les víctimes de l'Holocaust i als republicans que es van ser deportats i forçats a exil·liar-se. L’acte del 4 de febrer es durà a terme a la plaça de la Pau, on es troba el monument dedicat als cerdanyolencs deportats als camps nazis. Aquest serà el segon any consecutiu que té lloc aquesta commemoració a la ciutat.

L'acte serà obert a tothom i comptarà amb la participació del president de l’Amical Mauthausen, Joan Calvo, de l’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, i de representants d'altres institucions i entitats de la ciutat. 

L’Ajuntament de Cerdanyola destaca que aquest homenatge forma part dels compromissos que va adquirir en signar el conveni de col·laboració amb l’Amical Mauthausen fa un any. Un d’aquests compromisos va ser la integració en la Xarxa Mai més. Cerdanyola acollirà la trobada de la Xarxa de Municipis 'Mai Més' 2023.

Més info: Cerdanyola acollirà la pròxima trobada de la xarxa de prevenció del feixisme 'Mai Més'

Dues dates històriques

L’Ajuntament, amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de persones i entitats de la ciutat, organitzen un acte simbòlic que aplega dues dates commemoratives de gran significat històric: el 27 de gener i el 5 de febrer.

El 27 de gener de 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau. La Unesco va declarar aquesta data tan significativa com a Dia internacional de commemoració de les víctimes de l’Holocaust i prevenció dels crims contra la humanitat. Una data que vol recordar tots els col·lectius i els pobles que van ser perseguits pel nazisme. 

D’altra banda, el 5 de febrer de 1939 és la data en què es recorda l’exili i la deportació republicana. Durant els freds mesos d’hivern del 1939 la por a les represàlies dels colpistes va fer que moltes persones iniciessin el llarg camí de l’exili. Per a moltes, va acabar en els camps nazis. El 2 de febrer es va baixar la darrera bandera republicana a la població La Vajol. 

Monuments als cerdanyolencs deportats

Des del mes de juny de 2022, els noms Lluís Castells RomaAmadeu Comas ComasMiguel García Ramos i Juan Gómez Asensio formen part de la memòria històrica de Cerdanyola del Vallès. Ells quatre van ser veïns de la ciutat que van ser deportats a camps de concentració nazi i fins aleshores eren desconeguts per a la majoria. Des del 2022, un monument obra d'Elisa Arimany els recorda a la plaça de la Pau.

Més info: Un monument recorda els cerdanyolencs deportats a camps nazis: Amadeu, Lluís, Miguel i Juan

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.