Cerdanyola reivindica l'atenció a les pacients amb càncer de mama avançat

Aquest 19 d'octubre s'ha commemorat el Dia Internacional de la lluita contra el Càncer de Mama

El Dia Internacional de la lluita contra el Càncer de Mama s'ha commemorat a Cerdanyola del Vallès amb la reivindicació de més recursos i atenció per a les pacients que pateixen un càncer avançat. Les activitats continuen el dissabte 22 d'octubre a la plaça de l'Abat Oliba amb propostes solidàries, didàctiques i festives.

Atenció a totes les fases del càncer

"Primer, fem un crit a l'esperança" comença dient el manifest llegit per membre de l'entitat Manualitats Solidàries de Cerdanyola. El text destaca la importància dels investigadors, la detecció precoç i els tractaments cada vegada més específics per afavorir la supervivència al càncer de mama. Segons el Departament de Salut, la supervivència relativa al cap de 5 anys del diagnòstic és del 89,1%.

Malgrat aquest apunt positiu, el manifest posa un focus especial en el càncer de mama en fase 4, aquell que presenta metàstasi i que porta a casos incurables. "El càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones", recorda el text, afegint que "més de 6.400 dones moren cada any a causa del càncer metastàtic". "Només es destina un 6% dels fons dedicats a aquest càncer de mama", diu el manifest, que demana més inversió en la investigació d'aquest tipus de càncer de mama "per guanyar temps i qualitat de vida".

A més a més, demanen l'aplicació a l'Estat de tractaments ja aprovats per la Unió Europea, que s'avanci l'edat dels programes de detecció precoç. "A la majoria de les comunitats es fan mamografies a partir dels 50 anys, però la incidència del càncer de mama ha augmentat en dones a partir dels 35 anys, i fins i tot més joves".

Membres de Manualitats Solidàries Cerdanyola han llegit el manifest del Dia per la lluita contra el càncer de mama.

Membres de Manualitats Solidàries Cerdanyola han llegit el manifest del Dia per la lluita contra el càncer de mama. 

Les seqüeles econòmiques

Aquest 19 d'octubre, les entitats organitzadores de l'acte també han denunciat els acomiadaments a dones que agafen la baixa per càncer de mama: "Els pacients de càncer també hem de fer front a les seqüeles econòmiques i laborals". Així, demanen una reforma laboral que determini que els malalts amb malalties greus no puguin ser acomiadats mentre estan de baixa mèdica.

El manifest acaba recordant les dones que cal fer-se autoexploracions un cop al mes i assistir a les revisions: "La detecció precoç és fonamental quan parlem de càncer de mama".

La regidora de Salut Pública a l'Ajuntament de Cerdanyola, Carme Arché, ha enviat un missatge de suport a les persones malaltes de càncer de mama, assegurant que "no estan soles" i que l'administració està al darrera, així amb "grans professionals que tenen cura i entitats que ofereixen suport". 

Els bancs de l'Ajuntament s'han decorat de rosa.

Els bancs de l'Ajuntament s'han decorat de rosa. 

Més activitats de conscienciació

Després de l'actuació de Batúcamela, la decoració de bancs i la lectura del manifest el 19 d'octubre, les activitats continuen a la ciutat. El divendres 21 d'octubre l’Escola de Dansa Roger’s, a partir de les 18 h, durà a terme una Masterclass Solidària a les seves instal·lacions a on també es durà a terme el Taller d’autoexploració mamària No tinguem por d’explorar els nostres pits.

La plaça de l’Abat Oliba serà l’escenari de les activitats programades el dissabte 22 d’octubre. Al llarg del matí, de 10 h a 15 h, MSC tindrà una paradeta de manualitats solidàries i una taula amb activitats infantils. A les 11.30 h està prevista l’actuació dels Tambors de la Casa de Aragón de Cerdanyola. A les 12 h es tornarà a fer la lectura del manifest i seguidament també es repetirà el Taller d’autoexploració mamària No tinguem por d’explorar els nostres pits. La matinal finalitzarà amb una Mostra de Dansa Solidària i Animació de Ball a càrrec de l’Escola de Dansa Roger’s que inclourà una autoexploració de mama ballant Ay Mama de Rigoberta Bandini. A més a més, el cantant cerdanyolenc Ramon Sauló actuarà durant el matí ja que aquets dimecres no ho va poder fer en l'acte central per problemes tècnics.

Els donatius obtinguts amb la venda de manualitats i activitats organitzades per lʼentitat Manualitats Solidàries Cerdanyola es destinaran al projecte Hope del Grup Solti per a la investigació del càncer de mama metastàsic. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.