Cerdanyola viu la jornada de vaga del 18-O amb normalitat

Al voltant de 1.500 cerdanyolencs van participar a la Marxa per la Llibertat i les Escoles, Instituts i els comerços de la ciutat van viure la jornada de Vaga General sense problemes

El matí del 18 d'octubre va començar de manera reivindicativa i inusual a Cerdanyola del Vallès a causa de la Marxa per la Llibertat convocada per l'ANC i Òmnium i que passava per la ciutat a les 9.45 h. Així, a primera hora del matí, unes 12.000 persones provinents de Berga i Vic es dirigien cap a la carretera C-58 de Cerdanyola del Vallès en protesta contra la sentència del procés. 

La Marxa per la Llibertat

Milers de cerdanyolencs i cerdanyolenques van afegir-se a la columna que sortia de Sant Quirze per la C-58, sumant-se així a aquesta iniciativa. 

Després de quasi 5 hores, la columna de Sant Quirze va entrar a l'Avinguda Meridiana. Els marxants cantaven consignes com: "Llibertat presos polítics", "Independència" i "No fem vaga, fem història". Aquesta va ser la primera de les columnes de les Marxes per la Llibertat en arribar a la ciutat comtal.

Les Escoles i Instituts de Cerdanyola van viure la Vaga sense problemes

Segons fonts de l'Escola d'Educació Infantil i Primària Xarau de Cerdanyola del Vallès, el centre educatiu compta amb l'assistència de 68 alumnes d'un total de 301. La jornada s'està desenvolupant amb tranquil·litat i sense afectació als accessos del centre.

A l'IES Banús la situació és molt semblant, segons fonts de la direcció de l'Institut, que confirmen l'assistència de 92 del total de 606 alumnes del centre. La jornada s'està desenvolupant també sense cap problema ni cap afectació als accessos del centre.

Fonts de la direcció de l'Escola d'Educació Infantil i Primària Serraparera confirmen l'assistència del 50% de l'alumnat, d'un total de 420 alumnes. Seguint en la línia dels altres centres educatius de la ciutat, la jornada de vaga s'està desenvolupant sense incidents ni afectació als accessos del centre.

 

L'IES Jaume Mimó ha estat el centre que, de moment, ha tingut més alumnes adherits a la Vaga General, amb un 95% de l'alumnat ausent d'un total d'aproximadament 500 alumnes, segons informen fonts del centre. Igual que la resta de centres cerdanyolencs, no hi ha incidents ni afectació als accessos de l'institut.

L'Escola Municipal La Sínia compta amb l'assistència del 30% de l'alumnat i, tot i que el 60% del professorat s'ha adherit a la Vaga General, hi ha un 30% de docents cobrint els serveis mínims pels 125 alumnes que han assistit al centre, ha confirmat el Director del centre educatiu. Tal i com succeeix a la resta de centres educatius de la ciutat, no hi ha incidents ni afectació als accessos de l'escola.

Un 15% dels comerços cerdanyolencs van tancar les seves portes

El matí ha començat amb aparent normalitat als comerços i botigues de Cerdanyola. A les 10 h, algunes de les tendes han obert com de costum mentre que unes altres mantenien el reixat de l'entrada abaixat per precaució a la possible manifestació amb piquets. Tot i així, no s'ha produït cap d'aquests fets i la majoria dels venedors han obert els seus negocis i els cerdanyolencs han passejat pels carrers com si es tractés d'un divendres com qualsevol altre.

Segons el president de Cerdanyola Comerç i Serveis, Xavi Olivé, "el seguiment de la vaga ha estat molt minoritari". El seguiment ha  voltat entorn del 15 i el 20%; el comerç ha obert com el d'un dia normal. Durant el matí tampoc s'ha detectat cap mena d'incident i s'ha desenvolupat una jornada de vaga tranquil·la. 

No obstant això, als mercats de la ciutat s'hi ha pogut notar una manca de paradetes de venedors a causa de les dificultats per arribar fins a Cerdanyola amb motiu de les carreteres i vies tallades per la Marxa i manifestants. A Serraparera, la diferència amb els divendres de mercat habitual ha estat notable. Al mercat de Les Fontetes, encara que semblés arreplegar els mateixos compradors que sempre, també s'hi han trobat a faltar algunes parades. 

El Mercat de Serraparera durant el matí de vaga