Els cerdanyolencs donen 157 tones de roba als contenidors Humana

Durant l'any 202, els contenidors Humana de Cerdanyola han recollit l'equivalent a 637.000 articles de roba per reutilitzar i reciclar

A través dels contenidors instal·lats a Cerdanyola del Vallès, la fundació Humana ha recuperat més de 157 tones de tèxtil usat. La Fundació Pueblo para Pueblo reutilitzarà les peces de roba o les reciclarà per donar-les una segona vida.

L'entitat sense ànim de lucre va recuperar 157.366 kg el 2021, per 157.980 de l'exercici anterior, pràcticament la mateixa quantitat. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar), que es diposita en els contenidors situats en la via pública, equival a 637.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar.

"Estem molt contents i agraïts a les donacions de la ciutadania. Tanmateix, encara queda molt camí per recórrer", afirma Àgata Soler-roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya. Assenyalen que el 40% de la roba que tenim als armaris no s'utilitza en tot un any. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg de mitjana, però els gestors autoritzats només en recuperen una petita part. A Cerdanyola, Humana va recollir l'any passat una mitjana de 2,75 kg per habitant.

"La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se'n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat", insisteix Àgata Soler-roig, "sinó a la fracció resta i posteriorment en un abocador o una incineradora".

Segons un estudi de la Federació Humana People to People, la reutilització del tèxtil contribueix a la reducció d'emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s'evita l'emissió de 6,1 kg de CO2. Així, les més de 157 tones recollides l'any passat a Cerdanyola han evitat 959 tones de CO2 a l'atmosfera.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne la creació d'ocupació verda. Dins del procés de recuperació de la roba, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n'obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.