Les teulades d'amiant, identificades per intel·ligència artíficial

Han creat un sistema per detectar les cobertes d'amiant a través d'imatges aèries

La iniciativa empresarial DetectA sorgeix de l’experiència personal de tres pares preocupats per la presència de fibrociment en un edifici proper a l’escola dels seus fills, a Barcelona. A partir d’aquí, inventen un programari informàtic que, a través d’imatges aèries, detecta les cobertes amb amiant, tant en edificis públics com en finques privades, per facilitar la seva retirada.

“Les dues llegendes urbanes que escoltem sobre l’amiant no són certes”, adverteix César Sánchez al TOT. És un dels tres fundadors de DetectA, juntament amb Carles Scotto i Eduard Guiu.

“No fa falta que estigui trencat perquè sigui perillós, ja que per l’erosió de l’aigua, el vent i el pas del temps allibera fibres contínuament. Segon, no fa falta que estiguis exposat molt de temps perquè només inhalant una o dues fibres es poden posar en el sistema respiratori. Pots desenvolupar en 15 o 20 anys una malaltia respiratòria o un tipus de càncer directament relacionat”.

En aquest sentit, el César recorda que la directiva europea marca el 2028 com a data límit per haver fet efectiva la retirada d'amiant de tots els edificis públics, i en el 2032 de qualsevol lloc.

Més info: Es constitueix la Taula de l’Amiant de Cerdanyola per erradicar el fibrociment de la ciutat

Abans, però, l'Estat espanyol està preparant una llei de residus on fixa que el 2023 tots els ajuntaments hauran de tenir un cens amb la presència d'aquest material i un calendari per retirar-lo. Un registre que la Generalitat també ha avançat que requerirà als municipis per a portar a terme la seva erradicació.

Segons el César, la legislació ha estat fins ara “molt minsa” en aquest aspecte i, malgrat que la coneguda comercialment amb la marca Uralita, està prohibida, només es poden tirar endavant accions judicials en l’àmbit laboral.

 

“L’assassí silenciós”

El César Sánchez destaca que les xarxes neuronals desenvolupades per Detecta són un tipus d’intel·ligència artificial que amb imatges aèries, fetes per drons o per satèl·lit, genera un patró d’aprenentatge i sap identificar les cobertes amb fibrociment, alhora que les associa a una referència cadastral.

“Si s’hagués de fer de forma manual suposaria molts recursos. És una eina assequible i ens permet analitzar l’evolució de les cobertes any rere any” i també distingeix si algú ho ha retirat sense control o de mala manera. “Aquest és un altre gran tema: l’amiant s’ha de treure amb seguretat i de forma molt concreta, si no és pitjor el remei que la malaltia, perquè totes les fibres es dispersen”, explica el César.

En el seu cas personal, l’empresari recorda que “el que ens passava és que per als nostres nens i nenes no hi havia una cobertura legal perquè no s’ha tractat mai com un tema de salut pública”. De fet, titlla l’amiant “d’assassí silenciós, perquè les fibres de l’amiant no es veuen i si qualsevol dels nostres nanos s’hagués empassat una fibra d’amiant, la malaltia no la desenvoluparia fins d’aquí a 25 o 30 anys”.

Tot i que no vol semblar alarmista, el César considera que falta molta més conscienciació sobre aquest material emprat en moltes cobertes de polígons industrials, "la seva majoria", construccions d’edificis, i altres terrenys.  

Considera que la pressió popular i de molts col·lectius ha afavorit que es posi l’ull en aquest tipus de material nociu per a la salut i recorda que recentment la Generalitat ha creat la Comissió per a l’erradicació de l'amiant a Catalunya.

 

El César Sánchez explica que estan en contacte amb els municipis, ajuntaments i consells comarcals per posar a la seva disposició l’eina que han desenvolupat. “No han d’esperar a l’últim moment per fer-ho i per obligació, sinó avançar feina i abanderar la lluita per a l’erradicació de l’amiant”.

Cerdanyola, que està considerada zona zero de l'amiant per l'activitat de la fàbrica Uralita, ha constituit aquest any la Taula de l’Amiant de Cerdanyola amb l'objectiu d'erradicar el fibrociment de la ciutat.