El Col·legi de Periodistes condemna la revista TotBellaterra per incomplir part del Codi Deontològic

Tot i la coincidència amb el nom, la revista TotBellaterra no està vinculada ni al TOT Cerdanyola ni al TOT Sant Cugat

Segons ha informat Bellaterra Diari, el Col·legi de Periodistes ha condemnat de forma completa la revista TotBellaterra, que edita el Tot Edition SL i no està de cap manera vinculada ni amb el TOT Cerdanyola ni amb el TOT Sant Cugat, mitjans editats pel Grup Totmedia des de fa més de 36 anys. La revista és distribuida de forma mensual i gratuïta, bústia a bústia, per totes les cases i comerços de Bellaterra. 

La publicació ho feia des de 2015 i, ara, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha conclòs que vulnera "de forma reiterada" diversos punts del Codi Deontològic dels Periodistes. En aquesta ocasió, la denúncia no es refereix a una notícia o període en concret, sinó que fa referència a tota una publicació amb caràcter genèric.

La queixa es va presentar a l'abril del 2023 per part de l'exvocal d'ERC Bellaterra, Quim Oltra, i justifica que tal publicació "està duent a terme males praxis", "ja que des del 2015 "no hi ha cap article firmat ni figuren els noms dels col·laboradors, les imatges no s'acrediten, i les peticions de rectificació no han estat ateses".

A més, el denunciant argumenta que l'administració de la revista (liderada per la mateixa persona des del 2015), que coincideix amb un dels fundadors del partit que ha governat l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) a Bellaterra des del 2010, ha augmentat notablement el contracte mensual en publicitat amb acords menors que no requereixen concurs públic. Per últim, assegura que als actes del poble mai s'hi ha presentat un periodista representant la capçalera. Així doncs, el denunciant al·lega la possible vulneració dels punts 1, 2, 3, 5, 6, 7 i 8 del Codi Deontològic.

Amb la informació proporcionada, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha examinat els sis darrers números de la publicació i conclou que dels set criteris indicats pel denunciant, se'n vulneren quatre, ja que dels tres restants no disposa d’informació suficient per determinar si s'han incomplert.

Segons explica el Col·legi de Periodistes en un comunicat, el primer criteri "informar de manera acurada i precisa" es veu afectat perquè "l'enfocament de les notícies de TotBellaterra està absolutament alineat” amb el govern de l’EMD “fent èmfasi en qüestions com la necessitat d'annexionar-se a Sant Cugat del Vallès en lloc de Cerdanyola o les crítiques a la gestió de l'Ajuntament de Cerdanyola", indica l'expedient número 11/2023 del CIC. Per altra banda, el govern en exercici fins al maig de 2023 era el protagonista de la majoria de les notícies i cap d'elles n'era crítica, no es donava veu a l'oposició, ni tampoc a l'Ajuntament de Cerdanyola per defensar-se de les crítiques o a les entitats socials. Finalment, i dins el mateix criteri, les notícies no van signades.

El punt dos del Codi, "evitar perjudicis per informacions sense prou fonament" es veu també compromès amb la contínua publicació d'articles altament crítics amb la gestió de l'Ajuntament de Cerdanyola i en ocasions en contra de persones privades. Pel que fa al criteri cinc, que especifica la necessitat de mencionar les fonts per tal que la informació sigui creïble, el CIC conclou que s’incompleix i dona exemples concrets de notícies on les fonts i les declaracions textuals no són esmenades. L’últim principi vulnerat és el setè, ja que la revista sovint fa passar com a informació articles que tenen un to propagandístic a favor del govern de l'EMD.

Davant de la manca de casos concrets per part del denunciant o per no poder percebre una vulneració rigorosa, el CIC no pot determinar un incompliment dels següents criteris: el punt 3, el 6 i el 8.

En el moment de la denúncia, l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) era governada per una força política, però amb les eleccions municipals del maig de 2023, hi ha hagut un canvi de govern i una nova Junta de Veïns ha estat constituïda pel mandat 2023-2027.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.