Collserola col·labora en adaptar els boscos als reptes climàtics amb una prova pilot

Cinc finques del Parc Natural de Collserola es faran servir de prova pilot d'un projecte forestal per mitigar els efectes del canvi climàtic

El Parc Natural de Collserola s'ha triat com a escenari d'una prova pilot de projectes forestals que identifiquen les actuacions de gestió forestal més efectives per mitigar els efectes del canvi climàtic i adaptar-hi els territoris. És el projecte LIFE CLIMARK, que es planteja millorar els balanços de carboni i a la conservació de la biodiversitat i dels recursos hídrics.

Hi participa una finca de Cerdanyola

S'han triat cinc finques del Parc Natural on desenvolupar el projecte: dues públiques de Valldoreix Sant Feliu de Llobregat, i tres de privades a Sant Cugat i a Cerdanyola, que són Can Cussó, Can Ferrer Bosc Gran de Can Major. En la tria de les finques s'ha tingut en compte que algunes són punts estratègics de gestió per prevenir els incendis forestals, i d’altres són finques amb iniciatives agràries, de pastura o de gestió forestal actives, per garantir la continuïtat de l’actuació.

El projecte LIFE CLIMARK

Aquest projecte s'ha emprès per donar resposta a la baixa salubritat dels boscos arran del canvi climàtic, que ha provocat l'augment del risc d'incendis i la reducció del cabal dels rius en un 30% en 25 anys. Alhora, la biomassa forestal a Catalunya ha augmentat un 73%, i aquest augment de la densitat dels boscos a perjudicat a la biodiversitat que hi viu. Així doncs, el projecte LIFE CLIMARK s''inicia l'any 2017 amb la intenció de contribuir a adaptar els paissatges a la nova situació climàtica amb eines de gestió forestal multifuncional.

El projecte està coordinat pel Centre de la Propietat Forestal (CPF), i compta amb la participació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i d'altres centres de recerca forestal. Tot i això, són els mateixos territoris qui gestionen les operacions i actuacions concretes que la seva àrea requereix. Els beneficis es quantificaran a partir d'una metodologia consensuada amb experts. 

Fase prèvia: actuacions al febrer

En aquesta primera fase es preveu actuar sobre 40 hectàrees en total, començant aquest mes de febrer amb 14 hectàrees de les finques de Can Montmany (10,2 ha) i Can Ferrer (3,8 ha). Primerament, es retiraran selectiva i parcialment arbres i sotabosc per disminuir la biomassa, sobretot la susceptible a inflamar-se. També s'eliminarà la competència dels arbres més vitals per contribuir a la ràpida adaptació del bosc en condicions de sequera per millorar la seva resposta en cas d’incendi.

A Can Montmany i Can Ferrer es vetllarà per la conservació d'elements clau per a la biodiversitat, com arbres grans que són microhàbitats, però també es generaran nous elements com soques altes, petites obertures per a l’entrada d’espècies florícoles, entre d'altres. 

S'espera que amb aquesta intervenció millori el balanç de CO2 del bosc en els pròxims 15 anys, i s'optimitzi millor el consum d'aigua de l’arbrat. Es preveu que disminueixi la quantitat d'arbres però que aquests siguin més grans i vitals per contribuir a la salut del planeta. Els experts avancen que, en cas d’incendi, es podria evitar l’emissió de més de 7.000 tones de CO2 a l’atmosfera.

El mercat de crèdits climàtics

Les actuacions s'han finançat a partir d'un mercat voluntari de crèdits climàtics, on entitats i empreses poden finançar les actuacions en el marc de la seva responsabilitat social corporativa. Els crèdits climàtics són similars als crèdits de carboni, un valor que equival a les tones de gasos d'efecte hivernacle que un país deixa d'emetre a l'atmosfera. Els crèdits climàtics inclouen també l’impacte de la gestió sobre el balanç d’aigua i la conservació de la biodiversitat. 

El mercat de crèdits climàtics és un instrument pioner, que permet comptabilitzar amb transparència en el mercat els beneficis que genera la gestió forestal multifuncional. De fet, hi pot participar qualsevol empresa, organització o entitat que vulgui col·laborar en la lluita contra el canvi climàtic. La compra de crèdits climàtics genera valor ambiental i social al sector forestal català.

La prova pilot a Collserola servirà per avaluar les fases d’implantació del mercat de crèdits climàtics de cara al futur. Es faran quatre proves pilot més arreu de Catalunya, a Les Arenes (Vallès Occidental), Conca SegreRialb, (la Noguera i l’Alt Urgell), Serra de Miralles-Orpinell (l’Anoia) i Vall de Lord (Solsonès).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.