Aquest dimarts 12 de desembre ha sigut el primer dia de vaga indefinida del personal d'infermeria dels Centres d'Atenció Primària (CAP) de Cerdayola i de la resta de Catalunya, que s'han afegit a la convocatòria d'Infermeres de Catalunya. D'aquesta manera, el personal d'inferemeria vol mostrar el seu malestar amb la firma del III Acord de les Condicions de Treball del Personal Estatutari de l'ICS (Institut Català de la Salut) signat el passat 22 de novembre.
Tal com explica el col·lectiu, "aquesta convocatòria de vaga respon al menyspreu cap a la nostra professió reflectit en el III Acord col·lectiu de treball dels hospitals d’aguts, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental". Un Acord que ha firmat l'ICS, juntament amb els sindicats Metges de Catalunya, CC.OO., UGT i Saste, i que substitueix al que estava vigent des de 2006.
? L’actor cerdanyolenc, Octavi Pujades, ha donat suport aquest migdia a la vaga pic.twitter.com/BRky6SGOWf
— TOT Cerdanyola (@TOTCerdanyola) December 5, 2023
Les demandes de les infermeres
Tot i que a l'Acord es milloren les condicions professionals del sistema sanitari, el col·lectiu afirma que "pel que fa al personal d'infermeria, les millores són molt mínimes", i consideren que "es menysprea el nostre paper".
Concretament, les infermeres denuncien que se les continui considerant com a Diplomades sanitàries (categoria inferior), quan des de fa anys que són Graduades; que l'Acord "recull un increment econòmic irrisori" en comparació amb altres col·lectius sanitaris, com el dels metges; que "s'inventen complements econòmics anuals a canvi de treballar més", i que no recull la jubilació anticipada als 60 anys, com sí que ho fa en el cas dels metges.
És per això, que demanen "que el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya iniciin actuacions amb caràcter urgent, per tal d'abordar la situació de les infermeres de Catalunya".
Quins serveis mínims hi ha?
El Govern ha decretat els serveis mínims corresponents. L’assistència als centres i establiments de l'àmbit del SISCAT ha de garantir el normal funcionament del servei d'urgències, tant l'atenció de malalts externs com l'atenció dels malalts ingressats a les unitats d'observació d'urgències; el normal funcionament de les unitats especials: unitats de cures intensives, unitats de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.
En els centres d'assistència extrahospitalària, es garantirà l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre. Aquest servei es prestarà amb un 25% de la plantilla, tot i que quan es garanteixi amb un dispositiu assistencial unipersonal s'haurà de considerar aquesta situació com a mínim i es prestarà amb l'assistència normal pròpia dels serveis especials i ordinaris i altres dispositius d'atenció continuada.

Cartell de la vaga d'infermeres. FOTO: Inferemres de Catalunya
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.