Consum arxiva els expedients als webs immobiliaris que no complien la llei del lloguer a Cerdanyola

Els portals immobiliaris estaven expedientats perquè alguns dels seus anuncis no indicaven l'índex del preu del lloguer

L'Agència Catalana del Consum (ACC) ha arxivat els expedients sancionadors oberts el febrer de 2021 a Fotocasa.es, Habitaclia.com, Idealista.com, Pisos.com i Yaencontré.com per no informar als anuncis de l'índex de referència de preus de lloguer, segons ha informat el portal Idealista.com i ha confirmat l'ACC. Les sancions, a partir de la normativa catalana en vigor des del setembre del 2020, podien arribar als 10.000 euros d'acord amb el règim sancionador que preveu la Llei del Codi de consum. Idealista.com, però, afirma que l'arxiu s'ha produït, entre d'altres raons, perquè la Generalitat ha admès que la responsabilitat de no incloure l'índex recau sobre l'anunciant, i no sobre la plataforma.

La mateixa font indica a l'ACN que l'entitat de defensa del consum de la Generalitat també evita amb l'arxiu imposar l'obligació genèrica de supervisió del contingut de la plataforma. A més, la plataforma subratlla que s'han tingut en compte els arguments de la sentència del Tribunal Suprem 1818/2020, de 30 de desembre del 2020, que va resoldre que aquests portals són prestadors de serveis d'informació. Els anuncis expedientats feien referència a ofertes de poblacions com Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat, Barcelona, Badalona o Vic, entre altres. 

L'actuació de l'ACC era fruit de la campanya d'inspeccions iniciada el desembre passat per verificar el grau de compliment de la nova Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge. La llei estableix que l'índex de referència de preus de lloguer ha de constar en les ofertes i la publicitat que incloguin preus, així com en el contingut dels contractes. Aquest índex permet conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d'un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides.

Àrees de mercat d'habitatge tens

La norma, a més, fixa topalls en una seixantena de municipis declarats àrees de mercat d'habitatge tens. En aquests municipis el preu del lloguer no pot augmentar respecte al contracte anterior ni pot superar l'índex de referència de preus de la Generalitat als contractes nous dels habitatges destinats a residències permanents.

Els anuncis publicats als portals expedientats feien referència a immobles ubicats en els municipis de Badalona, Barcelona, Cardedeu, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà del Llobregat, Cubelles, Gavà, Granollers, Hospitalet del Llobregat, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern, Sant Sadurní d'Anoia, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.

Un cop tancats aquests expedients, el portal Idealista.com manifesta que encara queden oberts sis dels onze que li va obrir l'Ajuntament de Barcelona "malgrat no tenir competències". Segons la plataforma, els altres cinc ja han estat tancats d'ofici pel consistori.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.