Comença el curs escolar més atípic i incert

10.023 alumnes comencen avui el curs 2020-21 a Cerdanyola

Les escoles públiques i concertades de Cerdanyola del Vallès tornen a obrir portes avui, dilluns 14 de setembre, després de mantenir-se tancades des del 14 de març a conseqüència del coronavirus. El curs 2020-21 ha començat amb tota la normalitat que han permès les mesures adoptades per prevenir la Covid-19. 10.023 infants i joves d’entre 0 i 17 anys, inicien avui el curs als centres educatius de la ciutat. 

Comença així el curs escolar més incert, en què l’evolució de la pandèmia serà crucial per tal de poder garantir l’educació presencial. Des del govern català asseguren que és una prioritat mantenir els centres oberts i que “en cap cas” es plantejaran tornar a tancar les seves portes. Les mesures de seguretat, mascareta, distància i neteja de mans, seran les tòniques de l’any.

10.023 alumnes matriculats

D'aquests, 422 infants ho fan a les escoles bressol i llars d’infants, 5.404 ho fan a les escoles d’infantil i primària, 3.954 joves ho fan als instituts i 243 nens i nenes comencen el curs en centres d’educació especial. 

"El nostre gran objectiu és que els infants de la ciutat iniciïn el seu curs amb la màxima seguretat possible", ha afirmat l'alcalde Carlos Cordón a través de les seves xarxes socials. Per això, explica que des de l'Ajuntament s'han ampliat les franges horàries de neteja i desinfecció dels centres i l'aportació de gel hidroalcohòlic i desinfecció de tots els centres públics de la ciutat. 

"Aquests dies també molts veïns i veïnes de Cerdanyola inicien la seva etapa laboral després d'unes vacances diferents i entre totes i tots hem de garantir que aquesta tornada sigui el més segura possible", assegura l'alcalde. Així, també ha aprofitat per recordar que, malgrat que la situació de contagis a Cerdanyola es mantingui estable, els ciutadans han de seguir "amb la guàrdia alta". 

Una escola, un protocol

El Departament d’Educació i de Salut han elaborat una guia per als centres educatius on es recullen les mesures que s’hauran de prendre aquest curs. A partir d’aquesta guia, cada centre ha hagut de preparar un pla de reobertura detallant l’adaptació de les mesures segons els espais i recursos dels quals disposen. Aquests plans d’organització es poden consultar als webs de cada centre.

Des de lescola Serraparera, el seu director, Ignasi Millan, destacava, durant aquestes setmanes, la baixada de ràtios com una de les mesures que prendrà l’escola: “Intentem baixar ràtios amb els pocs recursos que tenim, però no sabem fins on podrem arribar”.

Els canvis de la nova normalitat a les escoles no només afectarà l’alumnat, sinó també, i especialment, el professorat. El Departament d’Educació de la Generalitat va anunciar la contractació de 5.321 nous docents per fer front a la reobertura de les escoles. En el cas de l’Escola Serraparera, el Departament ha incorporar dos mestres més.

En referència a la responsabilitat que recau sobre les escoles, Ignasi Millan considera que l’èxit es troba en la part pedagògica del centre: “L’èxit de les escoles no passa pel fet de si es confina o no un grups, sinó l’èxit de les escoles continua en la part pedagògica i els aprenentatges.

Més info: El Vallès Occidental comença el curs amb 921 docents més

Famílies preocupades

Tot i això la incertesa és el sentiment general, tant entre les famílies com el professorat. “Hi ha neguit, perquè la sensació és d’improvisació. S’esperava més anticipació del Departament en les mesures per a la tornada a l’escola i hi ha una mala planificació que no genera confiança”, lamenta Xènia Amorós, vicepresidenta de la Federació d’Associació de Pares i Mares de Catalunya. Des de la FAPAC aposten per unes ràtios reduïdes i espais prou amplis com per garantir la distància física, a més de promocionar les classes a l’aire lliure. “S’han de posar tots els recursos necessaris perquè la tornada sigui el més segur possible”, apunta Amorós.

Més info: Les obres de l'Escola Bellaterra podrien allargar-se fins a final d'any

 

Informació d’incidències

El Departament d’Educació ha habilitat dos canals de Telegram: per informar les famílies d’incidències a l’escola i un altre per a professors. Les dades sortiran de l’aplicatiu ‘Traçacovid’, que els centres faran servir per informar al llarg del dia de possibles incidències i de les seves resolucions.

 

Per a més informació sobre les dades de l'inici del curs, consulteu el següent enllaç. (Dades d'alumnes per centres i nivells)

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.