Esport i moltes activitats per gaudir del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional

Les entitats organitzadores i l’Ajuntament han presentat el cartell d’actes, que inclou una quinzena d’activitats diferents per celebrar aquest dia

El 3 de desembre es celebra el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional -o Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat- a Cerdanyola del Vallès. Les principals entitats organitzadores i l’Ajuntament han presentat el cartell d’actes de l’edició 2019 que inclou una gran varietat d’activitats, tallers i exposicions, entre les que destaquen les activitats esportives.

Els principals organitzadors han presentat les activitats

La Regidora de Benestar Social, Pepi Rivera, ha agraït a les entitats participants per la feina que fan i ha afirmat que “és una gran tasca, d'atenció i sensibilització”. Rivera ha destacat que és el segon any que s’elabora un programa conjunt entre les entitats i l’IES Banús amb el suport de Cerdanyola Educa i ha agraït a les escoles de Cerdanyola que hagin participat en el “Pinta la Diversitat”, activitat d’on ha sortit la il·lustració del cartell d’enguany.

Ailén Hernández, alumna de 2n de Primària a l’Escola Turó de Guiera, és l’autora del dibuix escollit com a cartell del programa. En el dibuix, tal com ha explicat l’Ailén, s’hi poden veure dues nenes.

Asseguts a la taula, d'esquerra a dreta, Pepi Rivera (Regidora de Benestar Social), Carlos Cordón (Alcalde de Cerdanyola) i Ailén Hernández (autora del dibuix del cartell)

Asseguts a la taula, d'esquerra a dreta, Pepi Rivera (Regidora de Benestar Social), Carlos Cordón (Alcalde de Cerdanyola) i Ailén Hernández (autora del dibuix del cartell) / Pol Prats Vila

La Mariona, alumna des de fa 5 anys del CEE Centre de Formació i Treball Flor de Maig, ha destacat que “l’esport és important per moure’ns i estar sans però també per fer nous amics i passar una bona estona i tots hem de tenir aquest dret”, i ha explicat una de les activitats estrella anomenada “Hoquei per a tothom”. En el marc d’aquesta activitat, alumnes de l’IES Banús i del CEE CFT Flor de Maig compartiran entrenaments d’hoquei i, finalment, faran un partit amistós.

L’IES Banús, que participa en moltes de les activitats programades, ha destacat l’activitat anomenada “El trapillo”, que consistirà a crear una teranyina que uneixi als participants. Jordi Tel, Tutor Tècnic de Riscos Laborals de l’IES Banús, ha agraït a l’alumnat del centre l’alt nivell de participació i ha destacat la importància d’activitats que uneixin “perquè donen un sentit de col·laboració, d’integració i d’inclusió”.

Asseguts a la taula, de dreta a esquerra: Pepi Rivera (Regidora de Benestar Social), Gabriel Ortega (President d'ASPADI) i Jordi Tel (Tutor Tècnic de Riscos Laborals de l’IES Banús)

Asseguts a la taula, de dreta a esquerra: Pepi Rivera (Regidora de Benestar Social), Gabriel Ortega (President d'ASPADI) i Jordi Tel (Tutor Tècnic de Riscos Laborals de l’IES Banús) / Pol Prats Vila

Per últim, el President de l’Associació de Pares de Disminuïts (ASPADI), Gabriel Ortega, ha remarcat la importància de fer activitats integradores posant d’exemple el partit d’hoquei organitzat per l’IES Banús i el CEE CFT Flor de Maig. Ortega ha afirmat que: “és important que els nois i noies que no tenen una discapacitat s’integrin en aquest dia perquè així s’adonaran de l’altra realitat que hi ha en aquest món, que són els nois i noies que sí que són discapacitats i així aprendran a estar amb ells”.

L'esport, els tallers i les exposicions són el més destacat del cartell

El cartell presentat inclou una quinzena d'activitats, la primera de les quals és l'exposició "Pintem la Diversitat" on s'exposen els dibuixos realitzats per l'alumnat de 2n de Primària de Cerdanyola. D'aquesta exposició és d'on ha sortit el dibuix del cartell d'enguany i estarà exposada fins el 4 de desembre a la 2a Planta de la Biblioteca Central de Cerdanyola.

L'acte central del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional tindrà lloc a la Plaça Francesc Layret el 3 de desembre de 10.30 h a 12.30 h i inclourà una sessió de ioga a l'aire lliure, una màster class de zumba i una sessió de dansa integrada. Es farà també, l'activitat "El trapillo" així com la lectura del manifest. El manifest es retransmetrà en directe per Cerdanyola Ràdio en un programa especial que durarà d'11 h a 12.30 h.

Per a informació més detallada, es pot consultar el programa complet amb totes les activitats.

L’Alcalde crida a la participació

L’Alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ha tancat l’acte agraint l’assistència i la participació. Posant èmfasi en el llenguatge, Cordón ha afirmat: “Jo sempre dic capacitats diverses. Al cap i a la fi tots tenim capacitats diverses i que hi hagi activitats on ens podem barrejar tots és el que fa que aquesta tasca sigui tant universal”. Finalment, ha fet una crida a la participació de la ciutadania de Cerdanyola: “encoratjo tothom a gaudir del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional”.

L'acte de presentació ha tingut lloc a la sala de reunions de l'Arxiu Municipal de Cerdanyola del Vallès

L'acte de presentació ha tingut lloc a la sala de reunions de l'Arxiu Municipal de Cerdanyola del Vallès / Pol Prats Vila

Les entitats participants

En aquesta edició del Dia Internacional de les Persones amb Diverstat Funcional hi participen: