El CSIC i el Sincrotró ALBA s'uneixen per impulsar la transició energètica

El nou laboratori que s'ha posat en marxa a les instal·lacions d'ALBA té com a objectiu millorar l'estudi de les bateries i les cintes superconductores d'alta temperatura

El Sincrotró ALBA i l'Institut de Ciències de Materials de Barcelona (ICMAB) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) s'han associat per posar en marxa un nou laboratori que permet a la comunitat d'usuaris d'ALBA de l'àmbit de l'energia preparar, provar i optimitzar les mostres directament a les instal·lacions d'ALBA

El nou laboratori té dues àrees d'especialització, dedicades al desenvolupament d'aplicacions energètiques més sostenibles per a sectors industrials d'interès. Una d'aquestes àrees està destinada a la investigació i producció de cintes superconductores d'alt rendiment, mentre que a l'altra es realitza l'assemblatge de bateries en diferents formats, per poder ser analitzades en condicions in situ (observació en temps real) i operando (en funcionament) mitjançant tècniques de caracterització basades en llum de sincrotró.

En aquest nou laboratori, els equips científics poden preparar mostres in situ a un ritme ràpid i en atmosferes controlades, molt semblants a les condicions industrials. El laboratori està totalment equipat i optimitzat per a la preparació i estudi operando de bateries. "Tenir aquest laboratori al Sincrotró ALBA és de gran ajuda per a la comunitat de bateries. A més de tenir la possibilitat de preparar diferents tipus de mostres, podem preparar i optimitzar millor els experiments amb llum de sincrotró", afirma María Rosa Palacín, investigadora del Grup de Química de l'Estat Sòlid Grup (SSC) de l'ICMAB-CSIC.

 

Camí cap a una economia verda

Davant dels desafiaments globals que defineixen el panorama actual, el desenvolupament de materials i tecnologies innovadores que permetin la transició energètica és fonamental per avançar cap a una economia verda, sostenible i resilient. En particular, el desenvolupament de bateries eficients, segures i assequibles, basades en elements abundants i de baix cost, és essencial per a les necessitats de la nostra societat, incloent avenços en la mobilitat elèctrica, l'emmagatzematge energètic en xarxa i les aplicacions de l'Internet de les Coses.

A més, el progrés en la fabricació de cintes superconductores d'alta temperatura és de gran interès al sector de l'energia, amb possibles aplicacions en el desenvolupament de línies de transmissió elèctrica, energia eòlica, aeronàutica o fins i tot per a l'ús de l'energia de fusió.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.