L'AMB destinarà 21 milions d'euros al ressegellat de l'abocador Can Planas

L'AMB preveu que les obres de remediació de l'abocador comencin el pròxim any

El Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat inicialment el projecte de ressegellat a l'abocador Can Planas, a Cerdanyola del Vallès. L'espai està ubicat a la zona del Centre Direccional i s'hi destinaran més de 21 milions d'euros per fer els treballs de remediació del dipòsit de residus.

L'Agència Catalana de Residus subvencionarà gran part de la despesa del ressegellat a través d'un conveni amb l'AMB ja aprovat. Des de l'ens metropolità indiquen que caldrà trobar un complement del pressupost per finançar l'augment del preu -causat per la pujada de preus generalitzada i per la inclusió de noves mesures- del projecte. Així, l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destaca que el projecte no "costarà ni un euro" a la ciutat.

"Actualitzar la clausura de l'abocador"

Aquesta aprovació inicial es va fer efectiva durant el Consell Metropolità del 31 de maig, amb els únics vots a favor de PSC, En Comú Guanyem, ERC, Junts i Endavant Sant Just. La resta de grups metropolitans que formen el Consell s'hi van abstenir.

La sala de plens de l'Ajuntament de Cerdanyola ha acollit, aquest divendres 3 de juny, una roda de premsa on representants del consistori, l'AMB i el Consorci del Parc de l'Alba han detallat i valorat el projecte de remediació de l'abocador.

El director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'AMB, Joan Miquel Trullols, ha explicat que el projecte que busquen aplicar sobre Can Planas és una actualització de la clausura actual. L'abocador ocupa 18 hectàrees situades entre Serraparera i el Castell de Sant Marçal i actualment compta amb una clausura feta l'any 1995 -de forma prèvia al decret que regula la remediació dels abocadors- i d'una barrera hidràulica instal·lada posteriorment. Un estudi de riscos va determinar que el principal risc eren les aigües subterrànies.

El projecte, que suposarà una inversió de 21.081.295,28 euros, planteja fer les capes superficials necessàries per solucionar dues situacions: Per una banda, que es puguin controlar els gasos que s'emeten dins l'abocador reconduint-los amb unes xemeneies. Trullols assegura que, segons l'informe del projecte, aquets gasos s'emeten en petites quantitats. Per una altra banda, es farà una capa d'impermeabilització per evitar que l'aigua de la pluja entri als residus i, a sobre, posaran una capa de terra vegetal que recondueixi l'aigua de la pluja.

Roda de premsa sobre el ressegellat de l'abocador Can Planas. FOTO: Nora Muñoz Otero

Roda de premsa sobre el ressegellat de l'abocador Can Planas. FOTO: Nora Muñoz Otero



El director del Consorci del Parc de l'Alba, Pere Solà, ha volgut aclarir que actualment l'abocador no suposa cap risc: "Tal com està ara l'abocador no té cap incidència en el medi ambient o en les persones, però el ressegellat és una mesura addicional". Solà ha citat un estudi fet per la Universitat Politècnica de Barcelona i el Centre Tecnològic de Manresa per reiterar que la situació de Can Planas no afecta la qualitat de l'aire a la ciutat.

Problemàtica històrica

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ha assegurat que es tracta d'un "moment històric per a la ciutat". La regidora de Planificació Urbanística, Eulàlia Mimó, ha assenyalat que aquest ressegellat és necessari per poder avançar en el desenvolupament del Centre Direccional. A sobre de l'abocador es preveu construir un parc i al seu voltant hi haurà espais d'habitatges. Històricament, i també recentment, la solució al problema dels abocadors ha estat un dels conflictes entre entitats ecologistes, partits polítics i els ens defensors del Centre Direccional.

Més info: La demanada contra el Centre Direccional alerta de l'augment d'habitants i de riscos per a la salut

L'AMB preveu que l'any 2023 puguin començar les obres, que tenen una durada d'un any. Després de l'aprovació inicial, el projecte es posarà a exposició pública i posteriorment es votarà l'aprovació definitiva.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.