Les donacions de sang continuen a Cerdanyola durant el mes d'agost

El Banc de Sang visitarà Cerdanyola els dies 6 i 20 d'agost

El Banc de Sang i Teixits (BST) afronta l'estiu amb les reserves "baixes" i fa una crida a la població per mantenir les donacions. A Cerdanyola del Vallès, es podrà donar sang els dies 6 i 20 d'agost ens dues noves jornades durant les quals el Banc de Sang s'instal·larà a l'Ateneu.

L'estiu sempre és l'època més fluixa pel que fa a les donacions de sang. Si habitualment, aquestes baixen pràcticament un 30% al període comprès entre juny i agost, enguany la situació ha empitjorat encara més a causa de la pandèmia de la Covid-19. Un escenari que posa en alerta al Banc de Sang i Teixits, ja que si bé no hi ha tantes donacions, les necessitats que s'han de cobrir són les mateixes que les de la resta de l'any.

Aquest juliol les donacions de sang han baixat un 20% a Catalunya en relació a l’any passat, mentre que el subministrament als hospitals ha augmentat un 10%. A data del 29 de juliol, es disposava de sang per 7 dies, quan l’òptim són 10. Dels grups més sensibles, els negatius, el Banc de sang en disposa per a menys de 3 dies.

Durant els mesos d'estiu, el Banc de Sang ha visitat Cerdanyola cada quinze dies. Durant les tres primeres jornades de donacions, un total de 323 persones han donat sang a Cerdanyola. Les pròximes jornades es faran els dies 6 i 20 d'agost i caldrà reserva hora per fer la donació a través del web del Banc de Sang.

 

 

Captar més donants

El Banc de Sang ha impulsat una campanya amb l'objectiu d'aconseguir 35.000 donacions a l'estiu. L'entitat avisa que les necessitats són més elevades per la represa de les operacions ajornades durant la pandèmia. La campanya Multiplicador de donants demana que qualsevol persona es marqui el repte d'aconseguir 10 donants en el seu entorn. Els ciutadans podran veure en diferents espais dels hospitals, al carrer o als transports públics un codi QR que els permetrà escanejar-lo i anar directament a l’agenda per reservar la seva llitera per donar. Per sumar-s'hi cal accedir al web del Multiplicador i seguir les instruccions. 

 

Mesures de seguretat pel coronavirus

El procés de donació s’ha adaptat per garantir la seguretat dels donants davant el coronavirus. Així, caldrà rervervar l’hora al web del Banc de Sang. A més, el servei facilitarà el rentat de mans dels donants i els entregarà una mascareta de protecció. Els professionals del Banc de Sang també portaran mascareta i guants i entregaran un bolígraf d’un sol ús als usuaris per emplenar el qüestionari.

El Banc de Sang recorda que  el coronavirus no es pot transmetre per la sang, només per via respiratòria, i en aquest sentit ni la donació de sang ni la transfusió suposen cap risc per a donant ni pacient.