Les dones representen el 56% de l'atur a Cerdanyola

L'atur ha baixat a Cerdanyola, amb un miler menys de persones sense feina que el 2021

Les dones són el 56% de les persones sense feina a Cerdanyola del Vallès. Segons les dades del Departament d'Empresa i Ocupació, el febrer ha tancat amb 1.328 dones registrades a l'atur. Aquesta dada ha baixat respecte al mes anterior, així com també ho ha fet el global de persones desocupades a la ciutat.

1.000 aturats menys que fa un any

El mes de febrer de 2022 va acabar amb 2.348 persones de Cerdanyola registrades a l'atur. En un mes, la xifra d'aturats ha disminuït en 19 persones i es recupera la tendència a la baixa després d'una lleu pujada al gener amb el final de la campanya de Nadal.

 

 

Així, les dades de l'atur estan considerablement millor que fa un any. El febrer de 2021 hi havia un miler més d'aturats que ara. De fet, els nivells actuals són més positius que abans de la pandèmia. El febrer de 2020 es van registrar 2.639 persones sense feina, i al 2019, 2.502. 

 

 

Les dones són les més afectades

El 56% de les persones aturades a Cerdanyola són dones i el 44%, homes. Aquesta diferència era molt sembla fa gairebé dues dècades. L'any 2006, les dones cerdanyolenques representaven el 57% de l'atur. 

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el Consell Comarcal del Vallès Occidental ha publicat un informe que analitza el mercat de treball amb perspectiva de gènere a la comarca. L'anàlisi mostra les diferències en el món laboral entre dones i homes que es manifesten en la major incidència de l’atur de llarga durada o la contractació a temps parcial. 

Al Vallès Occidental, les dones representen el 62,7% de l'atur de llarga durada, és a dir, que estan un any o més registrades a l'atur (dades referents al desembre de 2021). Aquesta bretxa afecta totes les franges d'edat de les dones gairebé per igual. Un indicador més de la feminització de la pobresa és que durant el 2021, el 59,3% dels contractes de jornada parcial estaven signats per dones. 

 

Juntament amb la precarietat laboral, les dones troben altres obstacles que dificulten l'accés a càrrecs d’alta responsabilitat: per exemple, en les noves contraccions els càrrecs de direcció són ocupats per un 65,3% d’homes davant d’un 34,7% ocupats per dones. Aquest fenomen es coneix com a sostre de vidre.

D’altra banda, la realitat coneguda com a "terra enganxós" és una altra barrera invisible que fa que les dones estiguin associades socialment a unes tasques i càrregues, que impedeixen el desenvolupament de la seva carrera professional en igualtat de condicions que els homes. El Consell Comarcal destaca que, el desembre de 2021, el 96,4% de les persones afiliades al sistema especial de treballadores de la llar són dones. Aquest sistema serveix per a cotitzar i regularitzar determinades tasques, però les persones incloses no tenen dret a la prestació d'atur (tenen dret a baixes mèdiques, Maternitat, Paternitat, Jubilació, Incapacitat Permanent, Viduïtat i Orfandat).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.