Dos mons arraconats retratats en l'exposició fotogràfica 'Instants al marge'

Núria Puentes i Santi Llorens presenten fotografies d'un camp de refugiats i d'un campament de gitanos en el marc de la Primavera Solidària

En el marc del programa de la 3a Primavera Solidàriael Museu d'Art de Cerdanyola acull dimecres 25 de maig a les 19 h l'exposició Instants al marge. Es tracta d'una sèrie de fotografies de Núria Puentes fetes en camps de refugiats de Grècia, complementades amb imatges de Santi Llorens d'un campament de gitanos que va haver entre Cerdanyola i Montcada i Reixac.

Més info: Programa d'activitats sobre les injustícies del món en una nova Primavera Solidària

Dos mons marginats

"Són dues exposicions diferents però compartim la intenció de mostrar col·lectius al marge", explica Núria Puentes. El seu company Santi Llorens va fotografiar una família de gitanos que vivia a Cerdanyola el 1980. Es tracta d'un retrat molt fidel perquè el fotògraf va poder conviure amb ells gràcies a guanyar-se la seva confiança.

30 fotografies inèdites i prohibides

Pel que fa a l'exposició de Núria Puentes, conté 30 fotografies inèdites del camp de refugiats de Diavata a Grècia, on els protagonistes són els infants. La fotògrafa hi va anar l'any 2016, quan treballava pel Periòdico de Catalunya, acompanyant l'organització Rebost Solidari que tenia l'encàrrec de portar material escolar des de Cerdanyola per muntar al camp una escola.

Exposició primavera solidaria. FOTO. Nuria Puentes

Cartell de l'exposició primavera solidària. FOTO. Nuria Puentes

Va ser ella mateixa qui es va engrescar a fer el reportatge, que després va publicar a doble pàgina al seu diari. La seva intenció era fotografiar la situació en què vivien aquelles famílies sirianes i pakistaneses, però va trobar complicacions: "Els camps estaven militaritzats i en la majoria estava prohibit fer fotografies". Només estava autoritzada per a retratar l'escola, però es va arriscar: "Vaig anar a fer una volta amb la càmera petita. Quan em van cridar l'atenció, vaig anar al lavabo a canviar la targeta i me la vaig amagar perquè no em fessin esborrar les fotos".

Viatjar per la supervivència

El contingut de les fotografies no és trist, de fet tot el contrari perquè la majoria de protagonistes són infants rient. Núria Puentes mostra el procés logístic que fan els voluntaris per organitzar tot el material que arriba en camions. També hi ha escenes costumistes com la celebració de Nadal: "Vaig retratar com gent d'altres ètnies que no coneix aquestes festes s'asseia al voltant de l'arbre".

Núria Puentes és fotògrafa free lance i és editora gràfica a la revista 'Viajes National Geographic '. FOTO: Núria Puentes

Núria Puentes és fotògrafa free lance i és editora gràfica a la revista 'Viajes National Geographic '. FOTO: Núria Puentes

A l'exposició només hi ha cinc o sis fotografies de l'escola, la resta pertanyen al grup de les prohibides, com és el cas de la imatge de portada de l'exposició. "Després d'aquests anys he decidit exposar aquestes fotos per a conscienciar la gent de la resiliència d'aquests infants que han hagut de viatjar a peu molts quilòmetres perquè d'això depenia la seva supervivència", explica Puentes.

Lliçons de vida

La intenció de la fotògrafa és també mostrar les escasses possibilitats d'aquests refugiats de viure una vida digna. Està convençuda que aquells camps no van ser construïts com un habitatge de pas, sinó que la previsió és que aquelles famílies hi visquin: "Els han posat en mòduls perquè ja sabien que es quedarien molt de temps. Els adolescents tenen un greu problema, perquè no poden treballar i acaben formant part de màfies".

La Núria Puentes va conviure cinc dies amb gent que no tenia diners ni propietats i que vivia amb les racions diàries que els donaven. Per això a la fotògrafa li va sobtar tant un episodi que va viure: "Un noi estava fent una pita de kebab, i sense pensar-ho dos cops em va donar una. Tenia molta gana i la vaig acceptar de bon grat, però quan li vaig voler pagar em va dir que no, que per a ell era un gust donar-m'ho". Aquella experiència la va marcar: "Les lliçons de vida més importants me les ha donat sempre la gent que menys té", conclou.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.