Som Economia Social i Solidària proposa una gestió participativa i compromís social

L’acte celebrat a l’Espai Vi ha estat el tret de sortida de la iniciativa

L’entitat Som Economia Social i Solidària es va presentar oficialment en un acte celebrat a l’Espai Vi de Cerdanyola el dijous 23 de gener. El projecte parteix d’una base comuna que és d’una banda, les energies renovables, però també la gestió participativa, així com el compromís amb la societat i la promoció d’un canvi social. La presentació de la nova iniciativa cerdanyolenca va comptar amb una xerrada de la Cooperativa Agrària L’Olivera.

En l’acte a l’Espai Vi, el grup va plantejar els diferents eixos que volen consolidar el projecte de Som Economia Social i Solidària a la ciutat. L’entitat neix com a evolució de les reunions del grup local Som Energia i es proposen promoure una mobilitat sostenible amb l’ús de cotxes elèctrics i compartits així com aconseguir un habitatge sostenible i no especulatiu a més d’un consum responsable.

L'entitat vol difondre estudis universitaris sobre el desenvolupament sostenible fets a la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb la intenció de formar part del món cooperatiu, des de l’entitat volen “promoure una economia al servei de les persones” i ser un canal de difusió d’iniciatives d’economia social i d’experiències cooperativistes ja consolidades.

Agricultura social, un canvi de paradigma

La trobada a l’Espai Vi va comptar també amb la presència d’un dels membres de la cooperativa L’Olivera i responsable d’un dels centres de producció a Collserola, Íñigo Haughey. La iniciativa va ser creada el 1974 a Vallbona de les Monges amb el propòsit d’incloure “persones de diversitat funcional en un territori agrícola abandonat.”

La iniciativa de L’Olivera a Collserola, situada a la masia de Can Calopa, es basa en tres eixos diferents: inclusió-cooperació com a vessant social, l’activitat econòmica basada en el cultiu de la vinya i de l’olivera, i l’eix de gestió cooperatiu. El tercer eix segons Hughey és el més difícil de gestionar i es troben amb que el conveni del que disposen amb l'Ajuntament de Barcelona des de fa 10 anys, s'acaba aquest 2020.

“El projecte tal com existeix ara no pot continuar” afirma el responsable del centre de Collserola, “com a cooperativa hem de buscar un model que sigui viable i no és fàcil.” Tot i la dificultat de combinar l’economia social amb el vessant d’incorporar gent amb diversitat funcional, L’Olivera es proposa aconseguir un model de resistència.

El vi de Cerdanyola

L’enòleg i viticultor, Íñigo Hughey disposa també d’un projecte personal anomenat Els Rabassaires, en què es dediquen a la recuperació de la vinya des de fa uns anys. Entre algunes de les vinyes recuperades s’hi troben les de Cerdanyola. Segons el membre de l’Olivera, el projecte té previst posar a la venda algunes ampolles al llarg d’aquest any.

 

Més informació