El president Quim Torra anuncia ampliacions en el Sincrotró d'Alba

Les noves línies entraran en funcionament entre 2020 i 2023, suposant una inversió de 20 milions d'euros per part de la Generalitat.


El Sincrotró d'Alba seguirà creixent. El president de la Generalitat Quim Torra ha anunciat, aquest 18 de setembre, que s'afegiran quatre noves línies de llum a la instal·lació. Aquestes entraran en funcionament entre 2020 i 2023, suposant una inversió de 20 milions d'euros per part de la Generalitat.Més línies de llum i centre de microscòpia


El president Quim Torra ha visitat aquest 18 de setembre les instal·lacions del Sincrotró d'Alba, a Cerdanyola del Vallès. Durant la seva visita, el president de la Generalitat ha anunciat les inversions que es faran en l'equipament, que ja és referent al sud d'Europa. La gran inversió es farà en l'ampliació de les línies de llum. El Sincrotró passarà de tenir vuit línies de llum a tenir-ne dotze. La construcció de quatre noves línies de llum, la qual ja està en marxa, comporta una inversió de 20 milions d'euros. "Continuem apostant perquè sigui un dels sincrotrons de referència a Europa", ha destacat el president Torra.

Les noves línies de llum entraran en funcionament de forma gradual entre 2020 i 2023, quan està previst que estiguin en ple rendiment. Les línies de llum són els dispositius que permeten utilitzar la llum de l'accelerador d'electrons. "En aquestes línies hi ha aparells que modifiquen la llum en funció de l'experiment que es vol fer. Un cop modificada, altres aparells s'encarreguen d'enfocar-la cap a la mostra que es vol estudiar. Després d'impactar amb la mostra, un detector capta la llum resultant i emmagatzema les dades perquè es puguin analitzar", detallen des del Sincrotró d'Alba.

 

La directora del Sincrotró, Caterina Biscari, explica el funcionament de la instal·lació

A més, el president de la Generalitat ha explicat que afegiran una inversió de cinc milions d'euros per fer un centre de microscòpia avançada. El projecte planteja la construcció de tres nous microscopis de referència, dos dels quals s'instal·laran al Sincrotró d'Alba.

Torra també ha destacat el compromís de la Generalitat amb el creixement tecnològic i científic de Catalunya. "Aquesta setmana es constituirà el Consell Consultiu pel Coneixement. Volem que sigui un punt de trobada entre la societat, les institucions, els centres de recerca i les universitats", ha assenyalat. En la mateixa línia, ha assegurat que Catalunya ha de jugar un paper important en la revolució del coneixement de la mateixa forma que va ser important durant la revolució industrial. Per la seva banda, l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ha destacat la importància del creixement del Sincrotró assegurant que el desenvolupament "del Sincrotró, el Centre Direccional i la Universitat Autònoma" és un dels seus objectius.