Ensenyament no cedeix i manté el tancament d'un grup de P3 de l'Escola Saltells

L'AMPA de l'escola ho ha anunciat després de reunir-se amb la direcció de Serveis Territorials d'Ensenyament del Vallès Occidental

 

L'AMPA de l'Escola Saltells de Cerdanyola del Vallès assegura en un comunicat que la decisió del tancament d'una de les seves línies de P3 "sembla inamovible" per part del Departament d'Ensenyament. El col·lectiu es va reunir el 18 d'abril amb la direcció de Serveis Territorials d'Ensenyament del Vallès Occidental, els quals van assegurar que si detecten que han comès un error de planificació es pot esmenar en qualsevol moment del procés entre la preinscripció i la matrícula.

 

Segons explica l'AMPA, des de Serveis Territorials els van transmetre la necessitat de tancar una línia de la zona 2 de Cerdanyola a causa de les dades demogràfiques de les quals disposa Ensenyament. En aquest sentit, l'AMPA explica que Ensenyament assegura que la zona 2 de Cerdanyola és la que menys natalitat té, tot i que "han admès que no tenen les dades per escrit".

 

Sobre per què han decidit tancar un grup de l'Escola Saltells i no d'un altre centre, Serveis Territorials va explicar a l'AMPA que la decisió està basada en el nombre de germans que té cada escola en previsió d'inscriure pel curs 2018-19. "Diuen que han d'assegurar que els germans puguin estar al mateix centre, continuem veient dades subjectives, ja que no són ni preinscripcions segures ni matrícules en ferm", asseguren des de l'AMPA del centre.

  

 
 

"No" a abaixar ràtios

 

La proposta de l'Escola Saltells i dels partits polítics de Cerdanyola, aprovada en el Ple Municipal del mes de març, és baixar la ràtio a 20 alumnes per aula en comptes de tancar un grup sencer. L'AMPA de l'Escola Saltells assegura que la resposta d'Ensenyament és negativa davant la proposta. "Segons la llei la ràtio és de 25 (més un 10% en cas que fos necessari). A més a més de tornar a recordar que si es tanca un grup de P3 la ràtio a Cerdanyola baixa a 21,4 nens en el conjunt de la població, ja que ells miren la nostra ciutat en termes globals", expliquen.

 

En la reunió, també es va abordar el tema de les diferències de tracte entre l'escola pública i la concertada que denuncia l'AMPA de Saltells: "hem mostrat el nostre desacord amb què el tancament de grups en el cas de l'escola pública es faci prèviament a la inscripció i en canvi, a la concertada es faci després de preinscripcions si no tenen suficient demanda. Això ens perjudica, ja que en el nostre cas es treballa sobre estimacions i no amb nombres reals". Asseguren que la resposta de Serveis Territorials és que "sempre s'assegura una plaça a les famílies".

 

Pèrdua de recursos

 

El tancament d'un dels dos grups de P3 de l'Escola Saltells comportarà la pèrdua de determinats recursos. L'AMPA va preguntar sobre aquesta qüestió a Serveis Territorials, des d'on van assegurar que, de moment, només es perdrà la tutora del grup no ofertat. "No ens han sabut concretar que passarà quan estigui aprovat el pressupost del 2019 (pendent per manca de govern) encara que segons l'experiència de la FAPAC també se sol perdre la TEI (tècnica d'educació infantil) i algun recurs més", expliquen en un comunicat.

 

Després d'aquesta trobada, l'AMPA segueix defensant les seves propostes alternatives al tancament d'un grup de P3. "No tan sols volem tenir dret a una plaça a una escola pública, volem poder triar el centre escolar que millor s'adapti a les nostres necessitats tant logístiques com educatives", destaquen.