Entra en funcionament la barrera hidràulica de l'abocador de Can Planas

Es tracta de la primera actuació de la fase de remediació de Can Planas

El 23 de setembre va entrar en funcionament la barrera hidràulica de l'abocador de Can Planas, situat a la zona del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès. El consorci del Parc de l'Alba ho ha confirmat en un comunicat en el qual explica que la funció de la barrera és "minimitzar l’entrada d’aigua neta subterrània a l’abocador, reduint així la sortida de lixiviats aigües avall i pel dren de Can Planas".

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha estat l'encarregada d'executar l'obra d'instal·lació de la barrera. La proposta de funcionament de la barrera hidràulica va ser consensuada i validada per l’ACA (Agència Catalana del Agua) en una resolució disponible aquí de data 9/07/20. Aquesta resolució requereix la creació d’un grup de treball amb capacitat de decisió que supervisarà el seu bon funcionament. En formen part d’aquest grup de treball tècnics de l’AMB, l’ACA, l’ARC (Agència de Residus de Catalunya), l’Ajuntament de Cerdanyola i el propi Consorci que gestiona el Parc.

Barrera hidràulica. FOTO: Parc de l'Alba

Barrera hidràulica. FOTO: Parc de l'Alba

"La posada en funcionament de la barrera hidràulica s’ha realitzat seguint el protocol establert i validat per l’ACA que incorpora també un protocol d’arrencada i aturada del bombament en funció dels valors mesurats dels nivells freàtics, la conductivitat elèctrica i el control analític complet de l’aigua subterrània", expliquen des del Parc de l'Alba. El consorci destaca que l'antic abocador està en fase de remediació i aquesta la instal·lació de la barrera és la primera actuació. 

"​Aquesta actuació és el primer pas per a la millora de l’entorn de l’abocador de Can Planas, que seguirà amb la instal·lació d’una capa de segellat superficial, entre d'altres actuacions de millora, i la posterior i definitiva implementació del Parc de la Plana del Castell", assenyala el comunicat del Parc de l'Alba. 

L’abocador de Can Planas és un conjunt de cubetes d’una antiga argilera reblerta, entre les dècades dels 70 i els 90, per residus de diversa tipologia. Ocupa un total de 18 hectàrees i un volum de 2,45 milions de m3. L’any 1995, va ser clausurat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que, des d’aleshores, s’encarrega de la fase de postclausura. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.