Es rebaixa la densitat de senglars a Collserola amb un rècord de 965 captures el 2022

El pla de xoc per controlar les poblacions a la zona ha aconseguit passar de 17 a 12 exemplars per km2

El control de les poblacions de senglar a Collserola s'intensifica i aconsegueix rebaixar les abundàncies dels darrers anys. Segons informa el Departament d'Acció Climàtica, la densitat mitjana de senglars a Collserola aquest hivern s'ha rebaixat fins a 12 exemplars per km2, menys que l'any passat, quan era de 17 exemplars. El balanç fet pel Departament apunta que durant l'any 2022, les actuacions de control que s'han fet a l'àmbit de Collserola han assolit un màxim històric amb un total de 965 senglars capturats. D'aquests, el 61% (593) va ser capturat en ambients urbans, 99 en batuda i 273 amb aguaits nocturns amb arma de foc.

Acció Climàtica valora l'esforç continuat per controlar la població de senglars i indica que tot i que les densitats encara són "elevades" s'ha aconseguit "el retorn a les condicions socialment més sostenibles". El Pla que té en marxa des de l'any passat el Departament inclou, entre d'altres, línies d'actuació adreçades a reduir els conflictes en les zones urbanes, ja que les poblacions de senglar han augmentat la seva presència a les zones urbanes i periurbanes de moltes ciutats de Catalunya com Cerdanyola els darrers anys.

Segons Acció Climàtica, la població de senglars en zones urbanes és un risc per la salut de les persones i dels animals domèstics, perquè poden provocar accidents de trànsit als carrers i també poden ser transmissors de malalties tant a les persones com a les mascotes. A més, recorden que cada vegada hi ha un nombre més gran de casos de persones ferides directament per aquestes bèsties.

Les actuacions de control inclouen accions com la caça tradicional en batuda i també la caça amb autoritzacions excepcionals en aguaits nocturns, que es duen a terme exclusivament al medi natural i sota estrictes condicions a fi d'evitar accidents. En els llocs on la caça amb arma de foc no escau per seguretat, els ajuntaments  disposen de programes de control mitjançant tècniques de captura com les caixes-gàbia, les xarxes de caiguda i la teleanestèsia, que realitzen empreses autoritzades.

Tanmateix, el Departament recorda que l'aturada obligada de la pandèmia durant l'any 2020 va reduir les accions de control i alhora va propiciar una millora en les condicions ambientals d'aquest espai i, com a conseqüència, van augmentar les poblacions de senglars.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.