Es reprenen les obres de conservació a la riera de Sant Cugat

Les actuacions d'aquest inici d'any a la riera de Sant Cugat es focalitzen en el control de la canya americana

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallés ha reprès els treballs de conservació i manteniment de lleres públiques a la riera de Sant Cugat, des d'uns 250 metres aigües avall de la passera de Guiera fins a la passera de Na Joana. Les actuacions van començar el desembre de 2021 i continuen centrant-se en la gestió de la canya americana.

Controlar la canya americana de les lleres

Els treballs, que es van iniciar el passat desembre, van començar per la retirada de diversos arbres que havien caigut a la llera, així com la neteja de les restes vegetals acumulades als ulls del gual de Sant Iscle. L'actuació es van reprendre a mitjans de gener de 2022 amb l'eliminació dels nuclis de canya americana, tant de la part aèria com del seu rizoma, a fi de que aquest no torni a créixer. A més, l'Ajuntament explica que les restes del canyar es trituraran i s'estendran als camps adjacents, per aprofitar-les com a adob un cop havent esgotat la seva capacitat de reproducció. Un cop retirada tota la canya, els talussos seran revegetats mitjançant sembra manual i plantacions amb planta autòctona i de ràpid creixement, per tal de consolidar el terreny i millorar el comportament hidràulic de la llera i la seva biodiversitat. En total s'extrauran uns 2.850 m2 de canya americana.

La canya americana (Arundo donax) és una espècie invasora que tendeix a ocupar tota la superfície disponible, desplaçant la vegetació autòctona dels rius i creant un sistema homogeni pobre en biodiversitat. A més, aquesta espècie no està adaptada a les pluges i avingudes del clima mediterrani, i a diferència de la canya autòctona que es doblega quan passa l'aigua, la canya americana es trenca i genera un residu que és arrossegat i acaba obturant passeres i desguassos.

Els treballs tenen un cost de 59.694,30 euros i estan sent realitzats per l'empresa TALIO (Tratamiento, Acondicionamiento de Laderas y Obras, S.A.). Aquesta actuació és possible gràcies a una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua, en el marc dels ajuts del Programa de manteniment i conservació de lleres públiques 2020–2021.

"Els treballs s'estan realitzant durant l'hivern per aprofitar el menor risc d'avingudes i no afectar a la nidificació d'espècies d'aus i està previst acabar-los abans de la primavera", indica el consistori, afegint que aquesta actuació "pretén donar continuïtat a actuacions anteriors que s'han realitzat a la riera de Sant Cugat amb l'objectiu per una banda, de preservar la seva capacitat i funcionalitat hidràulica i per l'altra, recuperar els hàbitats propis de l'ambient de ribera dels nostres rius".

Obres a la riera de Sant Cugat. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Obres a la riera de Sant Cugat. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.