Esport a Collserola: de les visites massives a l'ús responsable

Des del 2 de maig, la ciutadania pot sortir a passejar o fer esport en dues franges horàries: de 6 a 10 h, i de 20 a 23 h

Runners, ciclistes, practicants de marxa nòrdica, passejants... El Parc Natural de Collserola s’ha convertit en la zona preferida dels cerdanyolencs i cerdanyolenques per fer esport durant l’estat d’alarma. Des del 2 de maig, la ciutadania pot sortir a passejar o fer esport en dues franges horàries: de 6 a 10 h, i de 20 a 23 h.

 

Afluència massiva el primer cap de setmana

El primer cap de setmana que es van permetre les sortides per passejar i fer esport, la imatge de Collserola i els seus camins era inusual. Tal com explica l’intendent en cap de la Policia Local, José Miguel Abdelkader, l’arribada de persones al Parc Natural va ser massiva en punts com, per exemple, Can Catà o el Forat del Vent.

Durant els primers dies en què es permetien les sortides, la Policia Local de Cerdanyola va desplegar un dispositiu que va constar de dos punts fixes (a l’avinguda Flor de Maig i a l’Avinguda de la Primavera, que el dia 3 de maig va canviar a l’entrada a Can Catà), un control itinerant i dues motos que controlaven l’interior del parc. Aquest dispositiu va durar des del 2 de maig fins al 12 de maig, quan els controls van passar a ser itinerants. Aquest canvi és degut a la baixada de les infraccions que es va donar en la segona setmana de permís per fer esport.

Durant la franja de 6 a 10 h dels dos primers caps de setmana (2, 3, 9 i 10 de maig), la Policia Local va aturar, en els controls fixes, 919 ciclistes per controlar que fossin veïns de Cerdanyola. El 15% va resultar ser de fora de la ciutat, però la gran majoria va marxar quan els agents els convidaven a donar la volta. La incidència durant la franja del vespre destinada a l'esport (de 20 a 23 h) va ser fluixa durant tots els dies, sent el matí la franja predilecte de la ciutadania per sortir. 

 

L'intendent José Miguel Abdelkader destaca la significativa disminució de les infraccions entre el primer i el segon cap de setmana. El cap de setmana del 2 i 3 de maig es van aturar 502 ciclistes, dels quals 117 van resultar de fora de Cerdanyola. En canvi, els dies 9 i 10 de maig es van fer 417 aturades de les quals 22 eren de fora. El cap de la Policia Local indica que bona part de les persones a qui s'avisava que no estaven complint la norma asseguraven que ho desconeixien o que no sabien on estava el límit entre municipis

Des del cos policial també assenyalen que fins al cap de setmana del 9 i 10 de maig, la Policia Local no havia posat denuncies. Les primeres van ser a tres persones que practicaven esport sense complir els requisits. “Els primers dies es va fer una tasca molt informativa i de pedagogia. La ciutadania ha col·laborat molt”, assegura el cap de la Policia Local. Abdelkader també recorda que encara que Cerdanyola entri en la fase 1 (encara per confirmar-se), “la gent no ha d’abaixar la guàrdia i els desplaçaments han d’estar justificats i ajustar-se a la norma”.

 

L’esport, peça clau de la desescalada

“Valorem positivament que la gent surti a fer esport, és bo que un punt important de la desescalada sigui l’esport”, assegura el regidor d’Esport de l’Ajuntament de Cerdanyola, Òscar Pons. Durant el confinament, l’esport ha guanyat importància en el dia a dia de moltes persones i ha esdevingut el motiu principal per sortir de casa en les hores assignades. Pons envia un missatge de responsabilitat a la ciutadania: “És important fer esport amb sentit comú, mantenint les distàncies i amb respecte”