Esport, cultura i festa per al Dia de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional

El Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional es commemora el 3 de desembre

Cerdanyola del Vallès s'adhereix a la commemoració del Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional el pròxim 3 de desembre amb un programa d'activitats que inclou propostes culturals, esportives, divulgatives i festives. El gruix de les activitats es faran el dia 3, però algunes s'allargaran durant to el mes de desembre. Consulta aquí el programa complet

"Tots som persones"

Reivindicar i garantir els drets i la llibertat de les persones amb algun tipus de discapacitat o diversitat funcional és un dels objectius principals de la jornada commemorativa. En la roda de premsa de presentació de les activitats, el 22 de novembre, regidora de Serveis Socials, Pepi Rivera, va destacar que la intenció d'aquestes iniciatives és "sensibilitzar a l'opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat, promoure i conscienciar a la població que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta".

El programa d'activitats compta amb un cartell exclusiu, ja que inclou el dibuix fet per l'Alessandro Solan, alumne de 2n de primària del Col·legi Montserrat. El dibuix ha estat l'escollit per la Taula de la disCapacitat i la Diversitat Funcional de Cerdanyola entre tots els dibuixos dels infants participants de 13 grups de 7 escoles. Pintem la diversitat és una iniciativa a través de la qual educadors i usuaris de la Fundació Catalònia Creativa van a les escoles a explicar un conte i fan activitats sobre la diversitat funcional; a partir d'aquesta activitat, l'alumnat, de primer i/o segon de primària, fan un dibuix plasmant el què per a ells i elles és la diversitat funcional. L'Alessandro va explicar a la premsa que en el seu dibuix ha volgut plasmar que "tots som persones" independentment de les capacitats o característiques que tingui cadascú: "Importa que siguem bones persones".

Presentació del programa d'activitats del Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional

Presentació del programa d'activitats del Dia Internacional de les persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional

Activitats en col·laboració amb entitats

Les entitats formen part del programa d'activitats organitzant algunes de les propostes. Des de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, la tècnica d'intervenció Marina Ruiz va explicar que proposen una cercavila, una xocolatada, jocs i una sessió de dansa inclusiva. Per la seva banda, el subdirector de la Residència Joan XXIII, Toni Morales, va destacar que uns dies abans del 3 de desembre faran una xerrada per visibilitzar la discapacitat a l'Institut Banús.

Programa Dia Internacional de les Persones amb disCapacitat Diversitat Fundional.

Programa Dia Internacional de les Persones amb disCapacitat Diversitat Fundional.


<El professor de servei comunitari de l'Institut Banús, Jordi Tel, va assenyalar la importància d'aconseguir que l'alumnat sigui més conscient de què significa la discapacitat: "Pretenem que les activitats siguin el més àmplies possibles durant tot l'any". També en l'àmbit de l'educació, la coordinadora Àrea de Comunicació i Llenguatge de la Fundació Catalònia, Natalia Vilamajó, va explicar que la fundació treballa des de fa anys amb diferents escoles de la ciutat amb la iniciativa Pintem la diversitat. A més a més, Vilamajó ha ressaltat que el dia 3 actuarà la batucada de la fundació i ha desvetllat una de les novetats del cartell: "Hem treballat amb l'Ajuntament que el programa d'activitats sigui més inclusiu afegint pictogrames perquè sigui més entenedor". Des de Barcanova, la directora del centre, Begoña Grau, va afirmar que treballen per donar una altra imatge de les persones amb discapacitat a través del ioga inclusiu que ja fa anys que realitzen amb persones grans i ara també amb escoles de primària amb bon resultat.

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va posar el focus en l'evolució positiva del concepte que es té de la discapacitat: "Fa uns anys semblava que les persones amb discapacitat no formaven part de la societat, però afortunadament això ha canviat". Cordón va reiterar el compromís de la ciutat amb aquesta causa i va assenyalar la importància de la feina de les entitats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.