Ferrocarrils i la UAB impulsen "El Vagó de la Ciència", dedicat a la saut mental

El vagó ofereix a les persones usuàries la possibilitat de conèixer els resultats de la recerca en salut mental o escoltar "El pòdcast del vagó" amb entrevistes a diverses investigadores

La Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), ha presentat avui "El vagó de la ciència de la UAB", un espai de divulgació de la ciència i la innovació, que en la primera edició està dedicat a la salut mental, àmbit que centra també l'any temàtic del curs 2023-2024 de la Universitat. 

Més info: La UAB dedica aquest curs a la salut mental


La presentació del vagó ha tingut lloc aquest matí i ha comptat amb l'assistència de la consellera de Territori, Ester Capella, el rector de la UAB, Javier Lafuente, i el president de FGC, Toni Segarra.


El vagó, que forma part d'un tren de la línia Barcelona-Vallès, ofereix a les persones usuàries la possibilitat de conèixer els resultats de la recerca i millorar l'educació cientificotècnica de la societat a través de diversos formats i temàtiques, i esdevé alhora un laboratori per explorar diferents vies divulgatives. En la primera edició hi han participat 56 investigadores i investigadors d'11 departaments de la Universitat, de l'Institut de Neurociències (INc-UAB) i del Centre de Visió por Computador (CVC), així com dels centres hospitalaris de la Vall d'Hebron i del Parc Taulí.

 

Què és el vagó de la ciència?


L'exterior del vagó s'ha cobert amb un vinil amb el nom del projecte, "El vagó de la ciència". A l'espai interior, les persones usuàries hi trobaran informació i il·lustracions relacionades amb la salut mental que poden ser ampliades, en format àudio, a partir de codis QR. Aquests continguts inclouen una desena d'audioguies, que aborden aspectes transversals com són els estigmes, les causes, els drets o les cures, i la sèrie "El pòdcast del vagó", un pòdcast de 19 capítols, disponible a la pàgina web del vagó i a les plataformes Spotify i Ivoox, amb entrevistes a investigadores sobre aspectes com les addiccions, les emocions, l'activitat física o la prevenció del suïcidi.

El "Vagó de la ciència" incorpora també el "Seient de l'expert", una iniciativa que busca incentivar la interacció amb les persones usuàries i en què un investigador ocuparà, periòdicament, un seient del vagó senyalitzat puntualment per a l'activitat i farà el trajecte en tren entre la plaça de Catalunya i la UAB per resoldre dubtes, intercanviar experiències i mantenir un diàleg sobre el seu àmbit de coneixement. A més, una bústia de suggeriments permetrà a les persones usuàries aportar idees sobre possibles recerques futures.

El projecte preveu accions futures com la creació d'una maqueta del cervell amb realitat augmentada, la participació en projectes de ciència ciutadana i la realització de tallers relacionats amb la salut mental i la creativitat.

 

Un vagó amb l'objectiu de "transferir el coneixement"

En l'acte de presentació, el rector de la UAB ha manifestat la seva satisfacció per la posada en marxa d'aquest projecte, que "fa palès, un cop més, el ferm compromís que tenim per transferir el coneixement que es genera a la nostra universitat a la societat i fer-la partícip d'aquest coneixement".

Per la seva banda, la consellera Ester Capella ha posat en valor que el transport públic "és molt més que un mitjà de transport; els trens, els tramvies, els autobusos, són espais de socialització, compartits, llocs de trobada diaris per milers de persones. Els nostres trens són transmissors culturals, activistes científics, divulgadors i sensibilitzadors". Amb aquesta iniciativa "contribuïm a fer aflorar les situacions emocionals que poden esdevenir un problema de salut mental", ha afegit.

Toni Segarra ha destacat que "amb aquesta iniciativa els trens d'FGC contribueixen, una vegada més, a fer arribar a la ciutadania missatges importants d'interès general. Així, el tren no només serveix per transportar persones, sinó perquè el viatge sigui una experiència on aprendre i obtenir coneixement".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.