La Fira del Sòl posa en valor la terra i consciencia sobre els perills a Cerdanyola

REFEM, Cerdanyola sense abocadors i ADENC han organitzat una fira per a recaptar diners pel contenciós contra el Parc d'Alba

Aquest diumenge 3 de desembre REFEM, Cerdanyola sense abocadors i ADENC han organitzat una Fira del Sòl, on s'han venut productes que, d'una manera o altra, posen en valor el sòl i la natura. Un total de cinc paradetes han venut art, literatura i productes naturals al llarg del matí. A més, s'ha fet la lectura d'un manifest que ha apropat els problemes amb el sòl a Cerdanyola. Els beneficis de la fira aniran destinats a pagar el contenciós que les organitzacions antiabocadors estan duent a terme per a aturar el projecte del Parc de l'Alba. 

Lectura del manifest en la Fira del Sòl. FOTO: Nora Muñoz Otero

Lectura del manifest en la Fira del Sòl. FOTO: Nora Muñoz Otero

Preservar el sòl a Cerdanyola

La fira s'ha celebrat per a recordar la importància del sòl: "Només el 29% del planeta està cobert per Terra que sustenta la vida de moltes espècies, com la nostra", dicta el manifest, a més de recordar com d'essencial és el sòl per a la preservació de la biodiversitat i la producció d'aliments. Un bé molt preuat que s'està veient amenaçat per "l'erosió, la desertificació, la salinització o la contaminació. 

La paradeta informativa d'ADENC a la Fira del Sòl. FOTO: Nora Muñoz Otero

La paradeta informativa d'ADENC a la Fira del Sòl. FOTO: Nora Muñoz Otero

Molt especialment, el manifest ha volgut reconèixer la implicació de Cerdanyola en aquesta contaminació del sòl, "bé sigui per l'existència d'antics abocadors amb residus altament contaminants, o bé per usos industrials agressius com la uralita". Davant d'aquesta situació, les organitzacions antiabocadors demanen "actuacions polítiques que comportin la descontaminació dels sòls, molt especialment a la Plana del Castell", on s'ha projectat el Parc de l'Alba. 

Productes per sensibilitzar

Una de les paradetes ha estat de la il·lustradora Xantal (Txan Grau), que en col·laboració amb La Méchantery ha posat a la venda samarretes amb estampacions que denuncien aquesta contaminació del sòl. Es tracta de dibuixos que van ser exposats a l'Ateneu ara fa un any amb la intenció també de recaptar diners pel contenciós. "Són imatges que criden l'atenció i permeten conscienciar de la situació a qualsevol que pregunti per elles, perquè sino molta gent no coneix el problema", ha explicat l'artista al TOT. 

Samarretes sensibilitzadores en la Fira del Sòl. FOTO: Nora Muñoz Otero

Samarretes sensibilitzadores en la Fira del Sòl. FOTO: Nora Muñoz OteroEn una altra paradeta, el Javi i la Gemma han venut el llibre il·lustrat autoeditat i autogestionat "El conte de l’home que fabrica casetes d'ocells", que explica la història del pare de l'escriptor, un home jubilat que crea caixes a tall de casetes d'ocell. "La intenció és fer veure que tothom pot ser un heroi, inclús al mateix poble", explica el Javi. El llibre també inclou una guia d'ocells i material educatiu per activar el pensament ambiental. 

Fira del Sòl a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

Fira del Sòl a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

El Col·lectiu Eixarcolant, que té com a objectiu fomentar un mode de vida més sostenible, també hi ha estat present venent contes, llavors per a plantar i galetes fetes de plantes. De manera similar però des d'un sentit més autodidacta, el també participant Mario Penelleti escriu contes amb missatge i emprèn projectes d'educació ambiental. A més, ADENC ha instal·lat una paradeta explicativa per a tothom que volgués informar-se sobre la contaminació del sòl a Cerdanyola. Carme Brasó també hi ha participat en representació a Artistes Plàstics de Cerdanyola amb diversos quadres. 

Fira del Sòl a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

Fira del Sòl a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.