Humana ha recuperat més de 300.000 peces de roba en 6 mesos a Cerdanyola

La vida útil de la roba s'ha reduït prop d'un 20% en els últims 15 anys i l'objectiu d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo és donar-li una segona vida

A Cerdanyola s'ha reciclat o donat un segon ús a 78 tones de roba aproximadament durant el primer semestre de l'any gràcies al projecte d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, l’equivalent a 319.500 peces de roba. La Fundació s'encarrega d'aprofitar el 90% del teixit de la roba que es diposita als contenidors d'Humana, sigui perquè tindran una segona vida o perquè es reciclarà. A més, aquesta gestió del residu tèxtil hi ha evitat l’emissió de 481 tones de CO2. 

L’entitat sense ànim de lucre n’hi ha recuperat 78.889 kg de gener a juny per 73.600 en el mateix període de l’any passat: és un increment del 7,2%. El residu tèxtil -la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen- es diposita en els contenidors repartits per la ciutat. Les peces de roba recuperades es classifiquen en una planta de preparació per a la reutilització a l’Ametlla del Vallès.

Un problema global

Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d’Humana, explica que “el primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció". Tot i això, no tota la roba es pot reutilitzar, i la segona opció és reciclar-la. Si més no, "si no queda més remei", es recorre a la valorització energètica o a l’abocador.

A Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 kg de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus tèxtils, un total de 140.000 tones a l'any que van a parar als abocadors o s’incineren. Aquests residus s’han convertit en un problema global: en els darrers 15 anys s’ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món, mentre que la seva vida útil s’ha reduït prop d’un 20%.

Des d'Humana expliquen “la recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% se’n pot reutilitzar i el 32%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba, perquè gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la brossa.”

Menys emissions i ocupació verda

L'entitat Humana indica que la reutilització del tèxtil contribueix a lluita contra el canvi climàtic: per cada quilo de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’hi evita l’emissió de 6,1 kg de CO2. Les més de 78 tones recuperades a Cerdanyola per Humana hi han evitat l’emissió de 481 tones de CO2.

A aquest benefici ambiental s'afegeix el social: la creació d’ocupació verda. Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen principalment als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres.

La majoria de roba usada es reutilitza

La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors és la planta de preparació de l'Ametlla per a la reutilització, i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació del 59% de les peces tractades és la reutilització: el 17% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 42% s'exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys afavorits i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.

El 32% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció). El 2% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents. L’1% són residus que es destinen a valorització energètica. El 6% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.