Implicació per acabar amb la xacra de la violència masclista: missatge de l'acte pel 25-N

La violència masclista ha causat 37 víctimes mortals aquest 2021 a l'Estat espanyol

El dimarts 23 de novembre es va celebrar l'acte central del Dia Internacional Contra la Violència Masclista a Cerdanyola del Vallès, que es commemora el 25 de novembre. En l'acte, l'Ajuntament i veïnes de la ciutat van demanar que es freni la xacra de la violència masclista, que ha causat 37 víctimes mortals aquest 2021 a l'Estat espanyol.

A causa de la pluja, l'acte es va traslladar al Museu d'Art de Cerdanyola i no es va poder fer a la plaça de l'Abat Oliba, tal com estava previst. La commemoració del 25-N a la ciutat està en marxa des del 16 de novembre amb activitats culturals, socials i educatives.

La regidora de Feminisme i LGTBIQ, Glòria Urbano, va obrir l'acte narrant la vida d'una nena fictícia i repassant escenes de violència masclista que viuen en l'imaginari social com els abusos al transport públic o les agressions sexuals dins la família. Urbano va fer una crida a "reaccionar" al conjunt de la societat i a les administracions. A més, va animar a "continuar lluitant" per garantir que qualsevol persona pugui "lliure en llibertat".

Dones de Cerdanyola han teixit papallones liles durant els tallers del programa per la gent gran. FOTO: Mónica GM

Dones de Cerdanyola han teixit papallones liles durant els tallers del programa per la gent gran. FOTO: Mónica GMTot seguit tres dones representants del projecte El latido de las mariposas, i participants dels tallers per a la gent gran per teixir les papallones liles, van llegir el manifest pel Dia Internacional Contra la Violència Masclista. "La lluita per una vida lliure de violències és cada dia", recorda el manifest, afegint que hi ha formes de violència masclista que ja són conegudes, però que hi ha altres que sorgeixen i que ara són reconegudes per la reforma de la llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista: la violència obstètrica, la vulneració dels drets reproductius, la violència de segon ordre, la vicària i la digital. També es reconeix la violència en la vida política i l'esfera pública de les dones.

"Davant totes aquestes violències masclistes tenim un gran repte: actuar de forma estructural, preventiva i comptar amb tota la població i territoris", destaca el manifest del 25-N, que demana la implicació de tota la societat per acabar amb "el patriarcat i la seva ideologia masclista".

Acció teatral colpidora

Un dels moments més emotius de l'acte va ser la representació de l'acció teatral El Crim dels llençols a càrrec de La Mayéutica. Tres actrius van donar veu a les experiències de víctimes de violència masclista i, per finalitzar l'acció, un actor va posar veu a l'experiència d'un maltractador. La companyia va explicar que la seva acció vol mostrar també la figura del maltractador, que molts cops queda amagada.

Acció teatral de La Mayéutica en l'acte del 25-N. FOTO: Mónica GM

Acció teatral de La Mayéutica en l'acte del 25-N. FOTO: Mónica GM

Continua el programa d'activitats

Després de l'acte central continuaran les activitats recollides al programa del 25-N, com la representació teatral de l'obra No solo duelen los golpes, de Pamela Palenciano (24 de novembre). L'espectacle és un monòleg que narra la vivència personal de l'autora en la seva primera relació de parella. Una relació que es va anar tornant violenta durant els sis anys que va durar. Encara es poden reservar les entrades gratuïtes.

El dijous 25 de novembre a les 20:30 h es projectarà al Teatre Ateneu, de la mà de Xiscnèfils, la pel·lícula Solo una vez de Guillermo Río Bordón que tracta la temàtica de l'atenció davant les violències masclistes. A més, la Biblioteca Central oferirà la mostra documental de sensibilització vers la violència de gènere entre el 22 i el 27 de novembre.

A partir del 2 de desembre continuaran les activitats programades fins al 18 del mateix mes. Hi destaquen la primera marxa exploratòria feta a Cerdanyola, amb l'objectiu de millorar la percepció de seguretat de les dones al carrer. Una altra de les novetats és la matinal coeducativa impulsada per la jove associació Cerdanyola Educació Feminista, que oferirà tallers creatius coeducatius per a infants i famílies al pati del MAC. A més, es podrà veure l'espectacle familiar La rateta voladora a càrrec de la companyia Mitja i Mitjoneta.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.