Investigadors del Sincrotró ALBA visualitzen en 3D com el Covid-19 es replica en les cèl·lules

La utilització de diferents tècniques de microscòpia i tomografia, incloent l'ús de la llum de sincrotró, revela com canvien les cèl·lules pulmonars al llarg de la infecció

La pandèmia de la Covid-19 ha afectat a més de 770 milions de persones i n'ha suposat la mort de quasi set milions a tot el món. El seu impacte enorme en la salut i l'economia global ha afavorit la recerca en aquest camp des del 2020. Tanmateix, encara queda pendent comprendre com avança la infecció amb l'objectiu de buscar solucions específiques a aquest patogen.

Ara, un equip del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i del Sincrotró ALBA ha publicat a la revista ACS NANO els resultats obtinguts arran de l'anàlisi en 3D de l'interior d'una cèl·lula infectada. Així doncs, investigadors del Sincrotró ALBA, l'única font de llum de sincrotró d'Espanya ubicada a Cerdanyola del Vallès, han aconseguit observar els canvis profunds estructurals que causa la infecció per Covid a les cèl·lules dels pulmons

Pablo Gastaminza, investigador del CSIC i autor principal de l'estudi, explica els canvis detectats: "en comparar una cèl·lula infectada amb una no infectada, podem veure que la maquinària de multiplicació del virus forma vesícules i túbuls així com signes evidents d’estrès en orgànuls cel·lulars com els mitocondris i el reticle endoplasmàtic".

L'estudi és part de la col·laboració establerta dins el consorci europeu Compact Cell Imaging Device (CoCID) i combina l'ús de tècniques de biologia molecular, virologia i tres tipus de microscòpia, entre les quals destaca la denominada crio-tomografia per raigs X tous (Cryo-SXT), una tecnologia disponible només a quatre llocs del món, sent-ne un la línia de llum MISTRAL del Sincrotró ALBA.

Aquesta tècnica permet "generar mapes tridimensionals de la ultraestructura de cèl·lules completes, reconstruint el seu volum total i aportant una informació complementària a altres tècniques com la microscòpia electrònica", segons Eva Pereiro, responsable de la línia de llum MISTRAL a l'ALBA.

Ana Joaquina Pérez-Berná i Victoria Castro, primeres autores de l’estudi, del Sincrotró ALBA i del CNB-CSIC respectivament, asseguren que "obtenir aquestes imatges és de gran ajuda per comprendre millor com funciona el virus, ja que mostren com s'aprofita de parts del citoesquelet de la cèl·lula per emprar-les a mode de bastida i construir així la seva fàbrica de replicació viral". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.