El jutge manté el processament per terrorisme contra el cerdanyolenc encausat a l'Operació Judes

El cerdanyolenc Edu Garzón és una de les 12 persones encausades en la investigació iniciada l'any 2019

L'Audiència Nacional manté el processament per pertinença a organització terrorista contra 12 dels membres del CDR investigats en el marc de l'Operació Judes. Entre els acusats hi ha el cerdanyolenc Eduard Garzón.

A vuit dels acusats, l'Audiència els atribueix també el delicte de tinença, dipòsit i fabricació d'explosius de caràcter terrorista. El jutge Manuel García Castellón ha conclòs aquest sumari per segona vegada, després que hagués de reobrir-lo en estimar-se el recurs d'un dels acusats, que demanava ampliar la instrucció.

Així, el magistrat manté la mateixa situació a 12 dels 13 detinguts en l'Operació Judes, ja que per a un d'ells, el veí de Sabadell Xavi Duch, ja es va arxivar el cas ara fa un any. L'Audiència envia a judici el sumari a la sala penal un cop practicades "les diligències que s'han reputat necessàries i útils per a l'esclariment dels fets".

"La instrucció sumarial ha vist completa la seva finalitat, identificant els responsables del fet, qualificant el delicte i assegurant les persones i béns que han de respondre del mateix", continua la resolució del jutge. Entre els encausats hi ha el cerdanyolenc Eduard Garzón, actualment membre de la candidatura de Guanyem Cerdanyola a les eleccions municipals. Garzón i vuit persones més van ser detingudes el 23 de setembre de 2019 i va passar tres mesos en presó preventiva.

Alerta Solidària havia denunciat que el jutge no havia lliurat a les defenses el contingut de les diligències secretes fins pocs dies abans que es tanqués el sumari per primer cop, malgrat les diferents resolucions que ordenaven al magistrat el lliurament d'aquest contingut. Les defenses es van quedar sense marge de maniobra per actuar i per això van demanar allargar la instrucció malgrat que el sumari estava tancat.
Des del col·lectiu d'advocats que defensa els encausats denuncien que la situació s'ha repetit. "Nou intent de tancar la instrucció judicial i impedir-nos l'accés a la documentació de la investigació contra l'independentisme", assegura Alerta Solidària en un comunicat, des d'on afirmen que el jutge no els ha fet arribar la documentació pertinent abans de "filtrar" la resolució a la premsa.

Alerta Solidària anuncia que "el nou intent de tancament arriba amb un recurs de pròrroga per resoldre". El col·lectiu també denuncia que la filtració coincideix amb la sentència de la Sala d'Apel·lacions que permet Xavier Pellicer, diputat de la CUP i antic portaveu d'Alerta Solidària, tenir el dret de "personar-se a l'Audiència Nacional, per haver estat espiat amb el Pegasus del Ministeri d'Interior", i afegeix: "Aquesta personació, atenció, li dona dret a accedir a tota la documentació que el jutge García-Castellón ens nega. És a dir, I per un altre camí, estaríem a punt de rebre tota la documentació, d'innegable transcendència per al cas del 23S, tot just ara, que la instrucció estaria tancada, lligada i ben lligada".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.