El jutjat de Cerdanyola prioritzarà la declaració per videoconferència dels detinguts i empresonats

El TSJC autoritza també el de Barcelona, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet i Olot

Diversos jutjats de Catalunya han començat a prioritzar la declaració judicial a través de videoconferència dels detinguts i els empresonats per tal d'evitar els trasllats als edificis judicials i reduir el risc de contagi per coronavirus. Cerdanyola del Vallès, juntament amb ciutats com Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Olot, entre altres, prioritzaran el sistema que permetrà que els detinguts declarin des de la comissaria dels Mossos d'Esquadra on estiguin arrestats, sempre amb assistència del seu advocat, sigui des de la pròpia comissaria o des del jutjat.

En un acord governatiu, la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, ha dictaminat les instruccions concretes per fer-ho en els jutjats de la capital catalana, recordant que els advocats tenen dret a parlar amb el seu client abans de la declaració judicial, encara que sigui per videoconferència i garantint igualment la confidencialitat.

També en el marc de les mesures excepcionals causades pel coronavirus, el Consell General del Poder Judicial ha ordenat que les comissions de seguiment dels tribunals superiors de justícia incorporin a partir d'ara un representant de l'advocacia per acordar aquestes mesures.

Justament, dijous el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona també va anunciar que posaria a disposició dels seus col·legiats l'accés gratuït a diversos recursos de formació jurídica com cursos, conferències o debats, entre altres.