La Covid-19 ha frenat els diagnòstics de càncer

Salut preveu recuperar part del cribratge no realitzat durant el 2020

Aquest dijous 4 de febrer, dia mundial contra el càncer, arriba una dada esfereïdora, i és l'alentiment en els diagnòstics de casos de càncer, que durant l’any passat van frenar-se un 12% respecte l’any 2019. Així ho informa el Departament de Salut, que explica que des de l’inici de l’epidèmia, el sistema sanitari es va bolcar en l’atenció dels pacients amb Covid-19

Això va provocar, sobretot en la primera onada, que la major part dels recursos assistencials s’haguessin de dedicar a pacients amb coronavirus i va impactar en l’atenció de moltes altres malalties, ajornant proves i intervencions i modificant el tipus d’atenció, amb l'augment de les visites telemàtiques. De fet, van disminuir els diagnòstics de nous casos per les restriccions en la realització de proves, per la reducció de les visites presencials a l’atenció primària, per la menor derivació de pacients a centres hospitalaris o per la mateixa inquietud dels pacients a ser visitats als centres sanitaris, per por a la infecció.

Prop de 40.000 nous casos de càncer a Catalunya durant el 2020

Segons informa Salut, durant la primera onada els diagnòstics van disminuir en un 37,9%, i a partir de la segona onada es van recuperar, tot i ser un 10,5% inferiors a les del 2019. Globalment, durant tot l’any 2020 el nombre de diagnòstics va reduir-se un 12,2%. Són dades que corresponen a pacients amb càncers invasius, incloent recidives, i in situ, i no a pacients diagnosticats per primera vegada. En aquest sentit, al 2020 s’han estimat un total de 37.189 nous casos de càncer a Catalunya, uns 1.800 menys dels projectats per a l’any 2025, segons dades del Pla director d’Oncologia del Departament de Salut

Aturada temporal del programes de detecció precoç de càncer de mama i colorectal

En la frenada dels diagnòstics també ha tingut un pes rellevant l’aturada temporal dels programes de detecció precoç de càncer de mama i de càncer colorectal. A mitjans de març es van suspendre les invitacions a aquests programes a causa de l’epidèmia. De fet, també es va considerar l’impacte en els serveis sanitaris que havien de fer les proves de cribratge (mamografia) o diagnòstiques (estudis de diagnòstic per la imatge, biòpsies, colonoscòpies) si es detectava alguna sospita de Covid-19.

La represa progressiva de les invitacions va arribar, de forma gradual, a partir del juny, i a mitjans de setembre ja era generalitzada. En aquest sentit, a finals de l’any 2020 ja s’havia pogut convidar al 60% de les persones que s'havia previst fer durant aquell any. Malgrat això, Salut assegura que si l’evolució de l’epidèmia ho permet, durant aquest any 2021 es preveu recuperar part de l’activat de cribratge no realitzada durant el 2020.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.