La falta de pluja complica la temporada d'incendis a Collserola

Fins a finals del mes d'agost estarà actiu la campanya de prevenció d'incendis al Parc Natural de Collserola

El Parc Natural de Collserola afronta una campanya d'incendis complicada pel poc volum de pluja registrada en els darrers mesos. Per prevenir possibles focs, es posa en marxa el dispositiu de vigilància activa sobre el territori per alertar precoçment d'una columna de fum i avisar els serveis per apagar el foc i evitar-ne la propagació.

El dispositiu està format per 13 torres de guaita, un equip de suport mòbil que patrullarà pels diferents camins del parc i una central de comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc. Aquest dispositiu entra en funcionament els mesos de més risc, entre el juny i l'agost, els 7 dies a la setmana en horari de matí i tarda, amb un equip de 32 persones.

 

Joan Capdevila: "Comencem amb un dèficit hídric important, i la previsió no és gaire bona"

Els serveis del Parc treballen per minimitzar el risc al bosc durant els mesos més complexos, els que més perill hi ha que es declari un incendi per les altes temperatures. Aquest any, això se suma a la poca poluja registrada, un 37% menys del previst. El balanç hídric és negatiu, i des d’inici d’any, només han plogut 117 litres per metre quadrat.

"Comencem amb un dèficit hídric important, i la previsió no és gaire bona, esperem que haurem d'afrontar una campanya complicadeta", detalla el cap de Secció de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de Collserola, Joan Capdevila.

Prevenció d'incendis

Així, en matèria de prevenció es treballa en el manteniment de les franges perimetrals d'urbanitzacions i nuclis urbans de la mà dels ajuntaments, i es talen els arbres perillosos per aclarir la massa forestal. Cal recordar que l'Ajuntament de Barcelona també ha posat en marxa una prova pilot de pastura de ramats per aclarir el sotabosc.

En aquest sentit, el control de la vegetació adjacent als camins principals i el manteniment del ferm en els camins de la xarxa viària bàsica són les dues accions essencials en el pla de vigilància i lluita contra els incendis forestals.

El dispositiu de prevenció abasta els 36 municipis metropolitans, Cerdanyola entre ells, i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola és l'organisme que coordina aquest dispositiu, d’acord amb el Pla de vigilància d’incendis de la Diputació de Barcelona.

Incendis a Collserola

Les característiques del Parc i l’alta freqüentació impliquen un nombre considerable de focs cada temporada, però la superfície cremada és poc rellevant per la ràpida detecció i actuació dels bombers. La mitjana d’hectàrees cremades per incendi en els darrers 30 anys és de 0,74. Aquesta xifra es redueix a menys de la meitat si s'agafa l’última dècada: en els darrers 10 anys s’han cremat 0,30 ha per incendi.

L'últim gran incendi es va produir el 1994.

Grafica prevencio incendis

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.