Les llàgrimes de Sant Llorenç, el millor espectacle de l'estiu

El punt àlgid per observar els Perseids serà de l'11 al 14 d'agost

Durant el mes d'agost, hi ha un moment en el qual és inevitable mirar cap al cel a Catalunya. I és que cada any, al voltant de l'onomàstica de Sant Llorenç (10 d'agost), es pot gaudir d'un dels espectacles més grans al nostre cel. Parlem de la pluja d'estels coneguda com les Llàgrimes de Sant Llorenç, o els Perseids.

Es tracta d'una pluja d'estrelles originada en el núvol de pols i roques que el cometa Swift-Tuttle deixa al seu pas en cadascuna de les seves òrbites al voltant del Sol. Cada any, al voltant del 10 d'agost, la Terra travessa el rastre del cometa, i quan les petites partícules entren a altíssima velocitat en l'atmosfera de la Terra, es desintegren i produeixen els traços lluminosos que coneixem com a 'estrelles fugaces'.

 

La pluja d'estels d'enguany

Aquest 2023, l'activitat dels Perseids va començar el 17 de juliol i s'estendrà fins al 24 d'agost. Amb tot, però, els dies de major activitat seran entre aquest divendres 11, i el dilluns, dia 14.

La millor nit, però, serà la matinada del 12 al 13 d'agost, quan es podran veure uns 200 meteors per hora. Aquest serà el millor moment per gaudir de la pluja d'estels. 

 

Per què es diu així?

La pluja d'estels coneguda com les Llàgrimes de Sant Llorenç s'origina quan la Terra creua l'òrbita del cometa Swift-Tuttle. S'anomenen Perseids en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea.

 

Quin és el millor lloc per veure-ho?

Pel que fa al millor lloc per observar la pluja d'estels, aquests són els que estan allunyats de contaminació lumínica, per tant, lluny dels nuclis urbans. Llocs com els Pirineus o d'altres més propers a la ciutat com Collserola, són espais privilegiats per gaudir-ne. Solament cal buscar un lloc elevat, i mirar en direcció nord-est.

A gaudir de l'espectacle!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.