La llei que limita el preu del lloguer podria aplicar-se a Cerdanyola

El Govern de la Generalitat inclou Cerdanyola en la llista de 140 municipis on es vol aplicar la llei estatal

El Govern de la Generalitat inclou Cerdanyola del Vallès en la llista de 140 municipis on es vol aplicar la llei estatal que regula el preu del lloguer, en vigor des del mes de maig. El Departament de Territori considera que el municipi cerdanyolenc compleix els requisits per considerar-se zona de mercat residencial tensionat.

La Generalitat considera que Cerdanyola i els altres municipis catalans escollits pateixen una oferta insuficient d’habitatge assequible i compleixen els requisits que marca la llei per implementar les mesures de contenció de les rendes. En aquests 140 municipis hi viuen 6,2 milions de persones, el que representa un 80,6% del total de la població de Catalunya.

Els municipis amb mercat residencial tensionat es concentren, especialment, a l'àrea metropolitana de Barcelona i a la zona del litoral. En general, es veurien afectats municipis de les quatre províncies catalanes.

Ara s’obre un període d’informació pública de 20 dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, es respondran les al·legacions rebudes i la resolució final es notificarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), que serà finalment qui les aprovarà. La vigència de la declaració serà de tres anys i es podrà prorrogar per anualitats seguint el mateix procediment.

 

Com es regularà el lloguer?

Amb la llei estatal, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer. "Catalunya ja disposa d’un índex propi, que està actualitzat, plenament vigent i que es va fer servir per implementar la regulació dels lloguers que ja preveia la llei catalana. El Departament de Territori ja ha demanat al Ministeri l’homologació d’aquest índex català", assenyalen des del Departament de Territori.

Els grans tenidors

La llista tramitada per la Generalitat inclou la definició de caràcter general de gran tenidor com la persona física o jurídica propietària de més de deu immobles urbans d’ús residencial o una superfície construïda de més de 1.500 m² d’ús residencial, excloent garatges i trasters, tal i com recull la nova llei. No obstant això, la normativa dona la possibilitat d’acotar-ho fins a titulars de cinc o més habitatges. En aquest sentit, el Departament de Territori iniciarà de forma immediata els estudis necessaris per tal d’aplicar aquesta rebaixa si és necessari.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.