Les llibreries demanen més polítiques d'ajuda davant l'ajornament de Sant Jordi

Algunes llibreries i floristeries de la ciutat celebraran un Sant Jordi peculiar mitjançant fórmules digitals

La crisi sanitària generada pel coronavirus ha obligat a ajornar la diada de Sant Jordi i les llibreries i les floristeries de Cerdanyola del Vallès també s'han vist afectades per la incertesa econòmica que està vivint el comerç local. El 23 d'abril, en alguns casos, representa un terç de la facturació anual d'una llibreria i això ha provocat que el sector del llibre es trobi trontollant.

Núria Nájera, de la Llibreria Lilliput, apunta que la botiga se sustenta de dos punts clau anuals: el Nadal i el Sant Jordi. "Ni tan sols una festa posterior compensaria les pèrdues generades; mai s'arribarà al volum de la diada, la gent no s'hi bolcarà tant com ho fa el mateix dia 23", explica.

Olivia Pascual, de la llibreria l'Aranya, explica que l'ajornament de Sant Jordi suposa una pèrdua econòmica molt gran però que el "problema més gran és que una llibreria depengui de Sant Jordi per mantenir-se econòmicament". Per això, Olivia Pascual denuncia la idea que "les llibreries només existeixin el 23 d'abril", i creu que cal impulsar "unes polítiques d'ajuda al comerç local i a les llibreries de la ciutat".

Més info: Cerdanyola celebrarà un Sant Jordi 2020 virtual

Un Sant Jordi alternatiu

La llibreria l'Aranya oferirà un Sant Jordi alternatiu adaptat a les circumstàncies. "Cada llibreria, segons la seva realitat empresarial, podrà oferir els seus serveis o no", explica Olivia Pascual. A més, en aquest Sant Jordi s'hi juga la creativitat de cada establiment. L'Aranya ha assegurat que celebrarà el seu Sant Jordi "peculiar" pensant en alguna fórmula digital per dur-ho a terme.

La Llibreria Lilliput també se suma a la campanya i promoció aprofitant els avantatges de les xarxes socials perquè el 23 d'abril, aquells qui ho vulguin, puguin tenir un llibre a casa. A més, la llibreria ha creat uns cupons de regal per entregar el dia de Sant Jordi perquè el client, quan s'aixequi el confinament, pugui acudir a bescanviar-ho a la llibreria.

Més polítiques d'ajuda per impulsar la compra de llibres

Malgrat les noves iniciatives de les llibreries davant d'aquestes circumstàncies, Olivia Pascual convida a la ciutat a reflexionar sobre la situació: "el rerefons de tot això és aconseguir que el Sant Jordi no sigui la solució per les llibreries. Totes les crisis tenen un punt d'oportunitat". La llibretera creu, així, que calen unes polítiques d'ajuda que impulsin les compres dels llibres durant tot l'any. 

Núria Nájera també manifesta que s'ha demostrat que s'han de paralitzar els impostos, s'ha d'incentivar la compra de llibres en l'àmbit institucional i que s'ha de reconèixer la feina de les llibreries durant tot l'any. "Només així s'aconseguiria revifar tot el que ara s'ha perdut. A més, no ens podem oblidar de què som un comerç, però també un equipament cultural", afirma Núria.

Preocupació a les floristeries

El sentiment de preocupació també creix dins el gremi de floristes per l'anul·lació de la diada de Sant Jordi. Les floristeries de la ciutat afirmen que aquest dia, des del punt de vista de l'activitat durant tot l'any, és el més important i és el que permet que les botigues se sustentin durant els mesos on s'experimenta una manca de vendes.

Malgrat la incertesa, la Floristeria Casamitjana no tanca les portes a celebrar un Sant Jordi insòlit. La propietària de la botiga, Maria Casamitjana, afirma que no descarta la possibilitat d'enviar roses a domicili i a través del funcionament de la tenda de manera digital. "Nosaltres farem tot el possible perquè aquells qui vulguin celebrar el Sant Jordi ho puguin fer", afirma.

Les floristeries de la ciutat,d'altra banda, creuen que una festa de Sant Jordi posterior ajudaria, almenys, a minimitzar les pèrdues. Des de la Floristeria Morera confien en el fet que, fins i tot, una festa de Sant Jordi al setembre o a l'octubre funcionaria de la mateixa manera pel que fa als ingressos.

Igualment, explica Maria, el Sant Jordi és la benvinguda a la primavera i, a banda de la llegenda, els rosers és a l'abril quan estan més florits. Així, Casamitjana adverteix dels inconvenients que suposaria celebrar la diada en un altre moment: Els preus, la disponibilitat i la qualitat de les roses no serà la mateixa.