500 euros, el sou d'alguns agents a la Policia Local de Cerdanyola

El sindicat de Policia Local denuncia que falten més de 30 agents mentre l'Ajuntament assegura que està en procés d'incorporar nous efectius

A Cerdanyola del Vallès hauria d’haver-hi 86 agents de Policia Local, però actualment n’hi ha 54. Amb aquestes dades, no s’arriba als nivells d’1,5 agents per cada 1.000 habitants que creu necessari un estudi de la Diputació de Barcelona.

Tot i que l’Ajuntament ha anunciat que ha iniciat el procés perquè s’incorporin nous agents, el sindicat de Policia SPL-CME alerta que la manca d’efectius repercuteix en el servei policial.

Agents en pràctiques cobrant menys de 500 euros

El sindicat policial denuncia que els agents en pràctiques de Cerdanyola, que es troben en fase formativa a l’Institut de Seguretat Pública (ISP), cobren un sou brut de 656 euros, que acaben sent 470 nets. Aquesta xifra és una tercera part del què cobraven fins ara els policies en pràctiques, segons apunten des de SPL-CME.

“Alguns d’ells tenen família i no arriben a final de mes”, indiquen des del sindicat, que demana a l’Ajuntament que asseguri un “sou digne” als treballadors.

Des del consistori expliquen que la llei 13/91 impedeix augmentar la retribució quan els aspirants a policia entren a l’ISP. “Després d’aprovar les oposicions, i abans d’entrar a l’acadèmia, els agents en pràctiques van treballar a Cerdanyola cobrant el sou estimat per la feina que feien”, indica la regidora de Recursos humans, Pepi Rivera.

Ara, s’està aplicant la resolució per la qual l’Ajuntament paga els estudis dels aspirants a l’ISP i els agents cobren el sou base. Des del govern puntualitzen que els aspirants van signar la resolució on està establert aquest sou.

Rivera assegura que l’Ajuntament està buscant la fòrmula per poder recuperar l’antiga retribució dels aspirants a policia, però es troben amb dos problemes. Per una banda, la suspensió de les nòmines de tots els funcionaris del consistori perquè en un primer moment no s’estava aplicant la llei. Per una altra banda, la manca d’exemples a altres municipis, segons la regidora de Recursos Humans: “A altres municipis paguen els agents en pràctiques que també treballen algunes hores a la comissaria de la ciutat, però en tots els casos són aspirants amb més antiguitat que els casos de Cerdanyola”.

Manca d’efectius 

El sindicat SPL-CME també assenyala la manca d’agents com un problema per donar un bon servei a la ciutadania. Segons un estudi de l'Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, a la zona de Cerdanyola es necessiten 1,5 agents per cada mil habitants. Amb els 54 agents que té la ciutat no s’arriba a 1 agent per a mil habitants.

Les jubilacions, baixes i la manca de contractacions dels últims anys són, per la regidora de Seguretat Ciutadana, Glòria Urbano, tres grans raons que expliquen la situació actual del cos. Urbano explica que, mentre esperen la incorporació dels agents en pràctiques un cop finalitzin la formació, estan treballant per incorporar agents en comissió de servei. 

El govern local es planteja augmentar la plantilla progressivament adequant-se a la llei sobre la policia que obliga a reservar places per a dones, tal com es anunciar a la Junta de Seguretat Local celebrada el 20 de maig. A Cerdanyola només hi ha tres dones policia

Des del sindicat també demanen augmentar el nombre de dones policies a la comissaria de Cerdanyola, i en referència al conjunt d'agents de la ciutat, asseguren que es tracta d'un bon grup amb bon ambient. En aquest sentit, creuen que caldria fer més esforços per evitar que els agents que es formen a Cerdanyola vulguin marxar a altres municipis on, diuen, "els sous són més alts".

Nova comissaria

Per al cos de Policia local també resulta problemàtica la degradació de l’edifici de la comissaria. En aquest sentit, Glòria Urbano assenyala que es faran actuacions a l’edifici actual per millorar-lo mentre s’inicia el projecte de la nova comissaria, que s’ubicarà al costat de la comissaria de Mossos i que encara no té data de construcció.

Quant al material policial, el cap de Policia Local, Lluís Funes, explica que s’ha comprat armament i emissores per renovar els existents. A més, celebra que estan esperant l’arribada de tres cotxes patrulla nous per substituir una part dels actuals i que, segons denuncia el sindicat, estan en mal estat per l’ús constant i la manca de renovació.  

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.