La mascareta ja no és obligatòria en interiors, excepte transport públic i espai sanitari

Des d'aquest dimecres 20 d'abril, la mascareta deixa de ser obligatòria en interiors, excepte transport públic i espais sanitaris

El govern espanyol ha aprovat la fi de les mascaretes en interiors amb l'excepció de transports públics, hospitals, farmàcies, centres de salut o de transfusió de sang, i residències de gent gran. Ho ha fet en el Consell de Ministres dimarts 19 d'abril i la normativa entrarà en vigor dimecres 20.

En el cas dels centres de treball no serà obligatòria, però els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses poden determinar-ne l'ús als seus recintes tancats si fan una avaluació del risc.

Als centres educatius no caldrà dur la mascareta en cap cas ja des de dimarts 19.

Pel que fa al transport, caldrà dur-la en avions, trens, metro, autobusos i altres transports públics, però no serà obligatòria a les andanes ni en els accessos a les estacions de transport.

En els hospitals no l'hauran de dur els pacients ingressats quan estiguin a la seva habitació. 

Persones vulnerables i aglomeracions

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha remarcat que es recomana l'ús de mascaretes a persones grans o amb malalties i a embarassades. També aconsella portar-la en interiors amb aglomeracions i sense distància social, així com en reunions familiars amb persones que tinguin algun factor de vulnerabilitat.

Darias ha defensat la decisió de retirar la mascareta perquè el "context epidemiològic és favorable" amb indicadors en "nivell de risc baix", una vacunació superior al 90% de la població i el fet que "la gravetat de la malaltia ha baixat". 

Dos anys amb la cara tapada

L'obligació de dur mascareta en espais interiors va entrar en vigor el maig de 2020, en plena primera onada de la pandèmia. L'aixecament de l'obligació arriba gairebé dos anys després quan ja s'han viscut sis onades de la pandèmia.

Pel que fa a la mascareta en exteriors, l'obligació de dur-la ja es va aixecar a finals de juny de l'any passat, però es va mantenir en interiors. Tanmateix, per Nadal es va tornar a imposar l'obligació de dur-la en espais a l'aire lliure i no es va tornar a retirar fins al febrer de 2022.

L'Agència Catalana de Notícies entrevista una classe 5è de primària que explica que després de Setmana Santa "per fi ens hem tornat a veure les cares amb tots els de la classe, l’últim cop va ser a tercer”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.