El mes de juny amb menys atur dels últims 18 anys a Cerdanyola

El mes de juny es va tancar amb 2.151 persones registrades a l'atur

Cerdanyola del Vallès continua amb uns nivells d'atur similars a la situació prèvia a la crisi econòmica del 2008. Aquest mes de juny, la xifra d'aturats ha pujat en 16 persones, però es manté entre les millors dades dels últims 15 anys. De fet, a Catalunya s'ha registrat la xifra més alta d'ocupació de la història amb 3,74 milions de treballadors.

El juny amb menys atur

El mes de juny acostuma a baixar l'atur amb l'inici de la campanya d'estiu i les rebaixes. A Cerdanyola s'ha viscut un repunt, però es manté per sota de l'atur registrat fa un any. Així, el juny es va tancar amb 2.151 persones registrades a les llistes de l'atur.

En comparació amb les dades dels últims 18 anys -l'històric de dades es va iniciar l'any 2005-, aquest és el mes de juny amb la xifra més baixa. La següent xifra en aquest mes es va donar l'any 2007 (2.208 aturats). 

 

 

L'atur al Vallès Occidental

El juny de 2023 ha finalitzat amb 43.810 persones aturades registrades al Vallès Occidental. Respecte del maig, l'atur ha disminuit un 1,4%, el que representa 616 persones aturades menys. La taxa d'atur registral provisional de la comarca se situa en el 9,5%. 

El descens de l'atur al juny és habitual al Vallès Occidental i al conjunt de Catalunya (en la sèrie històrica només va augmentar l'any 2020, en el context de pandèmia). La disminució d'enguany és inferior a la registrada l'any passat (-2,6%) i al 2021 (-5,8%). De fet, és la xifra més baixa de la darrera dècada. L'atur registrat cau en disset municipis, augmenta en cinc i es manté en un. Entre els municipis on es redueix la desocupació i amb un major nombre de persones en atur, destaca el descens relatiu a Sentmenat (-5,1%), Castellar del Vallès (-3,4%), Sabadell (-2,3%) i Santa Perpètua de Mogoda (-2,2%), tots quatre amb caigudes per sobre del 2%. 

Rècord de treballadors a Catalunya

Aquest mes de juny Catalunya ha registrat la xifra més alta d'ocupació de la història amb 3,74 milions de treballadors i l'atur s'hagi mantingut a mínims des del 2008. El secretari general de Treball, Enric Vinaixa, ha assenyalat que les dades mostren "l'enfortiment" de l'economia catalana i ha negat que hi hagi senyals de desacceleració en el món del treball. "Res ens fa pensar que hi hagi alentiment al món productiu", ha dit en una roda de premsa en la qual ha remarcat que el total d'empleats afiliats a la Seguretat Social ha crescut un 8% en el primer semestre en comparació amb l'any anterior.

Per la seva banda, els sindcats CCOO i UGT celebren el rècord d'afiliacions del juny. "Les dades avalen la reforma laboral", ha assegurat el sindicat que dirigeix Camil Ros en un comunicat. De la mateixa manera, el secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera, ho ha atribuït a "l'efecte positiu" de la reforma laboral sobre el mercat de treball "tant en termes quantitatius com qualitatius". En aquest sentit, ha recordat que en el darrer juny abans de la reforma laboral, el 2021, 86,5 de cada 100 contractes eren temporals mentre que ara han baixat a 54,8. Tot i l'optimisme per les dades, han recordat que cada cop hi ha més desocupats que no cobren prestacions.

Des de Pimec, però, veue un "evident alentiment" de la reducció de l'atur del mes de juny que ha registrat la baixada menys significativa des del 2008, a excepció del 2021 i 2020. "Estem davant del pitjor mes de juny dels darrers 10 anys" ha dit el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, en una roda de premsa de valoració de les dades del mercat de treball aquest dimarts. Ginesta ha considerat que tot i que els ritmes de recuperació de l’ocupació i del PIB són més ràpids, "els indicadors no són lògics si ens comparem amb els països del nostre entorn amb els quals competim". Segons el líder patronal, hi ha símptomes de frenada econòmica, ja que s'ha "desaccelerat el ritme vigorós que vam encetar després de la pandèmia”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.