Les mesures de seguretat bàsiques en l'inici del curs escolar

Mascareta, grups estables i presa de temperatura són algunes de les mesures

El coronavirus marcarà el curs escolar 2020-2021, però amb el compromís que els centres educatius es mantinguin oberts. La prioritat del govern català és que no tanquin, a diferència del que es va viure durant la primera onada de la pandèmia, en què les escoles es van mantenir tancades des del 14 de març.

No es tancaran els centres

“No podem fer res més que obrir les escoles, tenim el deure d’obrir-les, i les hem d’obrir”, va assegurar el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, que va garantit que el curs serà sempre presencial a infantil i primària. El govern no es planteja “en cap cas” tornar a tancar els centres.

Curs atípic

Per tal de poder garantir l’obertura de les escoles, el Departament d’Ensenyament i de Salut han elaborat una guia amb totes les mesures que s’hauran de prendre als centres. No hi podrà accedir cap alumne o docent amb símptomes (febre, tos, mal de coll, dificultat per respirar...). La interacció entre grups s’ha de reduir i cada grup estable haurà de tenir únic professor assignat. La neteja de mans habitual, la desinfecció dels espais o el fet de no poder compartir estris o joguines que no s’hagin desinfectat són altres mesures que s’han pres per tal de reduir el risc de contagi.

 

Les principals mesures de seguretat:

Mascareta obligatòria

Els nens a partir de sis anys hauran de portar mascareta a les escoles com a mínim les dues primeres setmanes de curs. El Govern havia establert inicialment que la mascareta seria obligatòria a secundària, amb l'afegit que a primària només ho seria si la situació de l'epidèmia ho requeria.

El Procicat ha considerat que, tenint en compte que l'alumnat encara no prové d'un grup estable perquè és l'inici de curs, és raonable que les dues primeres setmanes tots els menors portin mascareta. 

 

El document aprovat també estableix que, igual que en qualsevol entorn comunitari, l’ús de mascareta en els centres educatius sigui obligatori per a persones adultes. Per als docents del primer i segon cicle d’educació infantil, la mascareta no serà exigible quan el seu ús, per raó de l’activitat docent, pugui interferir greument en l’objectiu pedagògic.

Tots els dimecres es comunicarà a cada escola si el dilluns següent continua l’obligatorietat de dur o no mascareta. 

 

Grups reduïts i estables

A Primària les classes hauran de ser amb màxim 20 alumnes, sempre que sigui possible. A Secundària no s’ha especificat cap ràtio. Cada classe es considera grup estable de convivència (alumnes + professor). Un professor només pot pertànyer a un grup estable de convivència.

 

Entrades, Menjadors i patis esglaonats

Les entrades i sortides hauran de ser esglaonades, perquè no coincideixin tots els alumnes al mateix moment i tothom haurà d'anar amb mascareta. El mateix en el cas del menjador i l'esbarjo. Al pati, els infants hauran d'estar amb el seu grup estable.

 

Control de temperatura

S’haurà de fer un control de la temperatura a alumnes i docents en entrar a l’escola. A més, es demana a les famílies que no portin els infants a l’escola si tenen algun símptoma. Es garantirà l’accés a gel hidroalcòholic i/o sabons allà on sigui necessari.