Els Mossos posen el focus en la prevenció dels delictes sexuals

Des de l'Àrea Bàsica Policial de Cerdanyola busquen complicitats amb els actors culturals, socials i econòmics de la ciutat per a avançar en el Pla d'Acció contra les violències sexuals

En els darrers 10 anys les agressions sexuals a Catalunya han augmentat un 65%. És per això que darrerament, els Mossos d’Esquadra, juntament amb altres administracions públiques s’han centrat a reduir aquest nombre.

Des de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Cerdanyola del Vallès, que integra les poblacions de Barberà, Badia, Ripollet, Montcada i la mateixa Cerdanyola, fa mesos que estan implementant un Pla d’Acció contra les violències sexuals basat a teixir complicitats amb es diferents sectors socials, culturals i econòmics d’aquestes ciutats.

L’objectiu de tot això, com va explicar el cap de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la Comissaria Cerdanyola, el Sotsinspector David Guerrero, és treballar amb la prevenció, la detecció i l’atenció a les víctimes. Segons el Sotsinspector, el més important és “determinar on succeeixen els fets i posar la víctima al centre de l’acció policial”.

 

Especial èmfasi en l’oci nocturn

Tal com va assenyalar el cap de l’ABP de Cerdanyola del Vallès, l’Inspector Manel Pazos, “ens estem centrant sobretot en l’oci nocturn, perquè és allà on se solen trobar aquestes violències, segons les informacions que tenim”, tot i que recorda que “no és l’únic lloc”.

En aquest sentit, l’Agent Ani Garcia, responsable de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) de l’ABP Cerdanyola, va comentar que “la intenció del pla d’acció contra les violències sexuals és que el màxim d’entitats col·laborin i s’adhereixin al protocol”, posant èmfasi en l’oci nocturn; i, d’aquesta manera, “afavoreixin a la sensibilització dels habitants de Cerdanyola a fi de poder evitar que hi hagi víctimes de violència sexual”.

A més a més, l’Agent Garcia va apuntar que “està previst realitzar visites als gimnasos per a sol·licitar la seva col·laboració i la difusió de programes de sensibilització i fer xerrades als alumnes de 4t d’ESO per a prevenir les violències sexuals, entre d’altres actuacions en diferents espais de la ciutat”.

 

Especial èmfasi en el consentiment

La responsable de l’ORC de Cerdanyola també va assegurar que s’ha informat als agents policials dels darrers canvis legislatius com és l’entrada en vigor a l’octubre del 2022 de la Llei Integral de la Llibertat Sexual, posant especial èmfasi en què tot acte sexual sense consentiment de l’altra persona es determina com una agressió.

 

La víctima al centre de l’acció policial

Algunes comissaries dels Mossos d’Esquadra, com Cerdanyola, ja han constituït un Grup d’Atenció a la Víctima, una unitat que atén a tot tipus de casos de violència sexual, sempre i quan hi hagi uns fets constitutius de delicte i una denúncia. Per això es considera un delicte semipúblic, perquè és imprescindible que hi hagi una denúncia de la víctima.

Si es tracta d’un delicte en què l’autor és desconegut, el cas el portarà la Unitat d’Investigació, però si es tracta d’un delicte de violència domèstica (els quals són la majoria dels casos de violència sexual) es tramitarà des el Grup d’Atenció a la Víctima.

A partir d’aquí, aquesta unitat fa una atenció especial a la víctima posant al seu abast tots els recursos existents: els psicològics, els administratius o de qualsevol altre tipus, i “tenint en compte que en aquest procés és molt important crear un clima de confiança on la víctima s’hi senti còmode”, va afegir la Caporala Miriam Iznájar, del Grup d’Atenció a la Víctima de l’ABP Cerdanyola.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.