El nombre de denúncies per violència contra les dones bat el rècord al tercer trimestre de 2023

De juliol a setembre es van presentar 692 denúncies, el valor més elevat des de 2013

Les denúncies per violència contra les dones segueixen augmentant al Vallès Occidental, i és que per segon trimestre consecutiu el nombre d'aquestes denúncies ha batut el rècord des del 2013, any en què van començar a computar-se a la comarca. 

Així doncs, durant el tercer trimestre (juliol-setembre) d'aquest any s'han presentat un total de 692 denúncies per violència contra les dones, 42 més que el trimestre passat (abril-juny). Aquesta xifra representa al voltant de les 8 denúncies al dia i un 6,5% més respecte el trimestre passat. 

Captura

Evolució de les denúncies per violència contra les dones 2013-2023. FONT: Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental

 

El partit judicial de Cerdanyola del Vallès és el que menys denúncies va rebre (99) i l'únic dels quatre partits judicials de la comarca que redueix aquest nombre respecte el trimestre passat, en què es van presentar 112 denúncies. Tot i això, Cerdanyola destaca per ser, amb molta diferència, el partit judicial amb més delictes considerats maltractament habitual, amb un 33% del total dels delictes denunciats. 

En canvi, els delictes de maltractament habitual al conjunt de la comarca representen un 9,5%. La majoria dels delictes al Vallès Occidental són per lesions lleus (66,4%). A aquests els segueixen el 10,9% de trencament de penes i mesures

De les 692 denúncies, el 80,9% (560) van ser presentades amb un atestat policial amb denúncia de la víctima. Tot i que amb un pes molt inferior, també destaquen les presentades amb part de lesions rebut directament al jutjat (14,6%). A Cerdanyola, però, també destaca per tenir un 15,2% de les denúncies amb atestat policial per intervenció directa de la policia. És a dir, que 15 de les 99 denúncies presentades van ser per intervenció directa de la policia. 

 

Més ordres de protecció denegades que acceptades

Durant el tercer trimestre, s’han admès a tràmit 115 ordres de protecció a la comarca. D’aquestes, s’han denegat el 54,8% (63), mentre que el 45,9% han sigut acceptades. Destaca l’alta proporció d’ordres de protecció denegades al partit judicial de Cerdanyola del Vallès, on s’han denegat el 68,2%.

A la comarca s’han iniciat 16,6 ordres de protecció per cada 100 denúncies presentades durant el tercer trimestre de 2023. Aquesta ràtio és inferior a la del conjunt d’Espanya (21,7), a la del territori català (23,9) i a la de la província de Barcelona (24,5).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.