Nou protocol per les baixes per Covid: automàtiques a La Meva Salut i de cinc dies

Les noves mesures tenen la voluntat de facilitar la tramitació de la baixa i disminuir la pressió assistencial

Ahir dimarts 5 de juliol, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, va presentar les noves mesures de la Covid-19. Des del Departament de Salut de la Generalitat, s'ha posat en marxa aquest un sistema telemàtic per a que els positius en covid puguin agafar la baixa laboral a través de LaMevaSalut. Caldrà omplir un formulari online amb els símptomes que es tenen i un metge de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) revisarà el document i concedirà la baixa, que serà notificada al pacient el mateix dia per SMS o per mail. No caldrà aportar un test positiu. La baixa serà de 5 dies tot i que es podrà demanar l’alta abans si desapareixen els símptomes. Craywinckel, va detallar que la concessió es basarà en un criteri de confiança i que no es faran trucades per comprovar l’estat del pacient.

El motiu per prendre aquesta decisió, segons va explicar Craywinckel, és la voluntat de facilitar la tramitació de la baixa als que pateixen símptomes i evitar que s’acostin a un centre de salut per tal de disminuir la pressió assistencial i que algú amb el virus es passegi per un centre sanitari.

Tot i que la baixa serà, per defecte, limitada a cinc dies, Salut insta a que es demani l’alta també a través de la web si els símptomes desapareixen abans que expiri el termini. Pel contrari, si els símptomes persisteixen al cap dels cinc dies, recomanen que el malalt acudeixi al centre de salut per a que un metge pugui visitar-lo.

Confiança en la gent

Si bé Craywinckel va afirmar que no es trucarà a la gent per verificar que es pateixen els símptomes, va afegir que el metge de capçalera -que serà notificat de la baixa i rebrà el formulari de símptomes- podrà trucar al pacient si hi detecta una anomalia.

Es pot demanar la baixa només amb un símptoma?

Craywinckel va contestar a aquesta pregunta dient que no hi ha un barem de símptomes segons els qual es concedeixi o es denegui la baixa, sinó que aquesta es concedirà de forma generalitzada basant-se en un criteri de confiança en el pacient. 

Craywinckel també va precisar que es tracta d’una mesura temporal però no hi ha posat un termini. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.